Katica: Još se ne zna kada će se početi graditi nova zgrada MUP-a KS

17.02.2021. 09:05 / Izvor: Faktor
Katica: Još se ne zna kada će se početi graditi nova zgrada MUP-a KS

O izgradnji novog objekta Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo govori se već godinama.

O izgradnji novog objekta Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo govori se već godinama, kroz nekoliko saziva Vlade KS, ali do sada ništa nije realizovano.

Nekadašnji saziv Vlade je 2018. godine počeo ovu priču, kada je zvanično neizgrađeni objekat Javnog preduzeća Vodovoda i kanalizacije u, Kolodvorskoj ulici, općina Novo Sarajevo, ustupljen na korištenje MUP-u. Na tome se stalo, a čak nije završena ni procedura oko prenosa vlasništva zgrade između Vodovoda i kanalizacije (ViK) i MUP-a KS.

"Radi se o specifičnoj i složenoj pravnoj stvari. Razgovori u vezi objekta nisu vođeni već više od godinu. Objekat se još vodi u našim poslovnim knjigama i nikakvim dokumentom nije prenesen drugom na korištenje. U zemljišnim knjigama Općinskog suda u Sarajevu, na parceli na kojoj je lociran objekat je upisano pravo korištenja radi izgradnje poslovno-dispečerskog centra. Dakle, objekat nije upisan u zemljišnim knjigama jer nije građevinski dovršen, nije dobio upotrebnu dozvolu. Ovaj objekat KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo se vodi u poslovnim knjigama ovog preduzeća", pojasnila je Aida Pendek, direktorica ViK-a.

Tadašnji premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, 2019. godine obećali su da će "sigurno u svom mandatnom periodu izgraditi zgradu MUP-a KS". U međuvremenu ova Vlada je smijenjena, ali su ponovo došli na vlast.

Admir Katica ponovo je izabran za ministra policije, pa je o izgradnji zgrade MUP-a KS rekao:

"Trenutno je ovaj projekat u fazi rješavanja pravnih pitanja u Općinskom sudu Sarajevo, s obzirom na to da je potrebno da se pravo korištenja te zgrade prenese sa Vodovoda i kanalizacije na MUP KS. Kada ovo riješimo, nastavljamo sa izradom projektne dokumentacije".

Ministar je dodao da su osigurana sredstva za izradu projektne dokumentacije u budžetu KS za 2021. godinu.

"Ova lokacija za izgradnju zgrade prema procjeni Uprave policije najbolje odgovara kako sa strateškog i geografskog aspekta tako i mobilnosti policije. U novoizgrađenoj zgradi trebalo bi biti sjedište MUP-a, Treća policijska uprava i Jedinica za saobraćaj. U zgradi će biti napravljen moderni operativni centar", pojasnio je Katica.

Sjedište MUP-a KS je još od 1997. godine nalazi se u ulici La Benevolencija, koje je naslijeđeno od nekadašnjeg Republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove. Činjenica je da kantonalna policija svoje sjedište nije imala od osnivanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije