Intenzivirana priprema gradnje vjetroelektrane "Grebak"

05.03.2021. 11:42 / Izvor: SRNA
Intenzivirana priprema gradnje vjetroelektrane 'Grebak'

Intenzivirana je priprema izgradnje vjetroelektrane "Grebak" u opštini Nevesinje, prve u Republici Srpskoj u koju će investitori iz Njemačke uložiti 136 miliona KM, saopšteno je iz ove lokalne zajednice.

Intenzivirana je priprema izgradnje vjetroelektrane "Grebak" u opštini Nevesinje, prve u Republici Srpskoj u koju će investitori iz Njemačke uložiti 136 miliona KM, saopšteno je iz ove lokalne zajednice.

U toku je izrada pristupnih puteva, montažnog platoa i gradilištnog kampa, kao i izmiještanje dalekovoda u zoni izvođenja radova.

Iz opštine Nevesinje navode da daju punu podršku realizaciji ovog velikog energetskog projekta.

"Nakon završetka projekta, koji je najavljen do kraja 2022. godine, pristupne saobraćajnice ostaće na raspolaganju stanovništvu", navodi se na internet stranici opštine.

Izvršni direktor vjetroelektrane "Grebak" Miralem Čampara rekao je da je investitor uradio elaborat o eksproprijaciji i da će od brzine rješavanja imovinsko-pravnih odnosa zavisiti dinamika izgradnje objekata.

On je naveo da je u toku izgradnja platoa od 7.000 metara kvadratnih koji treba da zadovolji potrebne kriterijume da preko njega može da pređe teret od 100 tona, kao i probijanje trase za prvu dionicu saobraćajnice od 1.200 metara.

"Ukupna dužina pristupne saobraćajnice široke 4,5 metara iznosi devet kilometara", rekao je Čampara.

On je podsjetio da je planirano postavljanje deset turbina ukupne instalisane snage 66 megavata koje će imati godišnju proizvodnju struje od 170 gigavat časova.

Građevinski inženjer Bojan Savić iz opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje rekao je da će opština pružiti podršku svim aktivnostima u vezi sa igradnjom vjetroelektrane "Grebak".

On je dodao da je u toku izmiještanje dalekovoda koji se koristi za napajanje bazne stanice "M:tela", jer se nalazi u zoni pristupne saobraćajnice.

Savić je naglasio da će opština Nevesinje imati koristi od koncesione naknade i od pristupnih puteva.

Vjetroelektrana "Grebak", koja bi trebalo da do kraja 2022. godine bude priključena na dalekovod Mostar-Nevesinje, prva je vjetroelektrana u Republici Srpskoj i najveća u BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije