Nastavlja se izgradnja podzemne garaže u Kolodvorskoj, riješeno i pitanje saobraćaja

11.03.2021. 15:13 / Izvor: Akta.ba

Nakon zastoja u izvođenju radova, a na inicijativu Općine Novo Sarajevo i udruženim snagama nadležnih institucija, nastavljeni su radovi na izgradnji podzemne garaže G3 u ulici Kolodvorska.

Nakon zastoja u izvođenju radova, a na inicijativu Općine Novo Sarajevo i udruženim snagama nadležnih institucija, nastavljeni su radovi na izgradnji podzemne garaže G3 u ulici Kolodvorska.

Radove su danas obišli direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Selmir Kovač, direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić i načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović.

Selvedin Klapuh, rukovodilac gradilišta izvođača radova Unigradnja, kazao je da se trenutno izvode radovi osiguranja građevinske jame koji se privode kraju.

"U narednom periodu očekujemo izmještanje instalacija BH Telecoma, nakon čega možemo nastaviti s izgradnjom objekta. Što se tiče same dinamike radove, oni se odvijaju u okviru ugovorenih i planiranih radova", istakao je on.

Pojašnjava da je zastoj u radovima bio upravo zbog problema s instalacijama kablova i njihovim izmještanjem, što komunalnim preduzećima predstavlja veliko opterećenje. 

"Odmah po izmještanju kablova, plan je da se u naredna tri ipo mjeseca završe radove", potvrdio je Klapuh.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, kaže da je djelimično zadovoljan dinamikom radova.

"Još uvijek se navikavam na ove administrativne probleme koji se pojavljuju jedan za drugim. Čim završite jedan, pojavi se drugi za razliku od medicine gdje se sve odvija vrlo brzo", kazao je on.

Naglasio je da poenta današnjeg obilaska gradilišta, i najbitnija stvar u svemu, oslobađanje jedne saobraćajne trake što je predstavljalo veliki problem i otežan rad Hitne pomoći.

Nakon niza sastanaka koje smo imali u proteklom periodu, ne ulazeći u dinamiku radova, cilj nam je bio da omogućimo nesmetan i što bolji rad Hitne pomoći. Sada će se zaštitne ograde koje okružuju jamu, pomjeriti za metar i označiti signalizacija kako bi se saobraćaj mogao odvijati u dvije trake", poručio je Tanović, pozivajući građane na odgovornost.

Ovakav način odvijanja saobraćaja će se odvijati sve dok radovi ne dođu do površine zemlje, odnosno do nulte razine.

Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo kazao je da je mnogo lakše raditi kada imaju institucije koje su zainteresovani da projekat na kojem rade uspije.

"U tom kontekstu, sva njihova pomoć u lobiranju, kontaktiranju svih drugih institucija koje ponekad i usporavaju procese, veoma je bitna. Takav je slučaj i sa BH Telecomom koji ima jedan od svojih glavnih mrežnih vodova koji ovdje prolaze, a koji nam je dužan izmjestiti kako bismo mogli nastaviti s radovima", objasnio je Hulusić, dodajući da će dok to čekaju raditi druge stvari čime će se zadovoljiti dinamika radova.

Inače, realizacijom ovog projekta rješava se dugogodišnji problem saobraćaja u mirovanju na ovom lokalitetu.

Ovim projektom će građani, umjesto sadašnjih 40-ak mjesta, dobiti na raspolaganje ukupno 165 parking mjesta. Garaža će obuhvatiti oko 4.000 kvadratnih metara korisne površine.

Za realizaciju ovog projekata 4,4 miliona KM izdvojio je kao investitor Kanton Sarajevo, a Općina je dodijelila zemljište u vrijednosti od 1,5 milion KM.

Ugovor o izvođenju radova potpisan je 20. jula prošle godine u zgradi Vlade Kantona Sarajevo. Tadašnja vlast na čijem je čelu bio Mario Nenadić, najavljivala je da će garaža biti završena do novembra 2020.

Zbog toga je načelnik Tanović garažu nazvao predizbornom. Izbori su prošli, a nakon nje ostala jama...

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije