Objavljen javni poziv za idejno rješenje zatvorenog bazena i tribina stadiona na Sokocu

25.03.2021. 08:28 / Izvor: Akta.ba
Objavljen javni poziv za idejno rješenje zatvorenog bazena i tribina stadiona na Sokocu

Ovim javnim pozivom želi se doći do idejnog rješenja za stadion i bazen u sklopu SRC Bara.

U okviru što boljeg iskorištenja prirodnih potencijala za razvoj sportskog turizma za koji opština Sokolac ima velike ideje i planove, objavljen je javni poziv za idejno rješenje zatvorenog bazena i tribina stadiona kao jedne cjeline u sklopu SRC Bara. Sokolac već sada ima odlične terene, trim staze, teniske terene, tartan stazu i uslove za atletičare, međutim, kako kažu iz opštine, ne žele da se na tome stane, da se zadovolji sa urađenim.

"Sokolac želi da zaokruži i maksimalno modernizuje svoj sportski centar, te da time dobije jednu dodatnu privrednu, turističku, sportsko-rekreativnu i urbanu vrijednost", navode iz ove opštine.

Ovim javnim pozivom želi se doći do idejnog rješenja za stadion i bazen u sklopu SRC Bara.

Prostor na kome treba osmisliti kompleks SRC BARA (zatvoreni bazen, stadion (tribine stadiona), pripada djelimično uređenoj cjelini sa pješačkim i zelenim površinama. Regulacipnim planom „Sportska dvorana” u Sokocu, a na datoj lokaciji predviđeno je da se dodatno uredi-rekonstruiše, proširi i izgradi, odnosno poveže kao cjelovita urbana sportsko-rekreativna zona.

Spajanjem tribina stadiona i bazena u jednu cjelinu postiže se ekonomičnost održavanja i korištenja prostora. Potreba za pokrivenim tribinama, semaforom, krovom i svim sadržajima koje nude savremeni stadioni je i više nego jasna.

"Nama se otvara mogućnost domaćinstva sportskih takmičenja, poput atletskih mitinga, prvenstava Balkana i Evrope za mlađe kategorije, fudbalskih mečeva tokom priprema i takmičarskih mečeva kada klubovi ne ispunjavaju infrastrukturne uslove", smatraju u opštini.

Prvobitna ideja iz Strategije razvoja opštine Sokolac 2020-2030 da se grade otvoreni bazeni je uvažavajući podneblje i klimu korigovana u korist jednog projekta sa znatno nižim troškovima održavanja i amortizacije usljed vremenskih prilika.

Budući da je sportski i rekreacioni turizam opredjeljenje opštine za godine koje su pred nama, zatvoreni bazen daje širok spektar mogućnosti, od organizacije plivačkih mitinga, pripreme plivača i vaterpolo klubova, do razvoja vodenih sportova u ovom dijelu Srpske.

"Naša šansa je u spremnosti da idemo brže i smjelije od drugih. U želji da atletika u Sokocu dobije ono što odavno zaslužuje, budući da ime Sokoca i Glasinca pronosi širom Evrope, ovaj stadion predstavlja i vraćanje duga generacijama atletičara koje su minule Barom, jednako kao što je i zalog za bolju i svjetliju budućnost onih koji će doći", poručuju nadležni opštinski organi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije