Milioner iz Livna prodao Arapima hotele na Jadranu, planira investicije u rodnom kraju

26.03.2021. 13:48 / Izvor: Akta.ba
Milioner iz Livna prodao Arapima hotele na Jadranu, planira investicije u rodnom kraju

Arapi preuzimaju hotele i ulaze na velika vrata na Jadran, pišu danas hrvatski mediji, uz konstataciju da su šeici iskoristili koronavirus za novi investicioni val u susjednoj Hrvatskoj.

Arapi preuzimaju hotele i ulaze na velika vrata na Jadran, pišu danas hrvatski mediji, uz konstataciju da su šeici iskoristili koronavirus za novi investicioni val u susjednoj Hrvatskoj.

Naime, usred korona-krize i uoči jedne od najizazovnijih turističkih godina, Jako Andabak, inače rodom iz Livna, prodao je većinu svog turističko-hotelskog biznisa arapskom ulagaču, poznatom po želji da izgradi "zagrebački Manhattan", te po kontroverznom projektu Beograd na vodi.

Gotovo 70 posto dionica Sunce hotela prodano je tvrtki Eagle Hills Zagreb Real Estate za oko 101 milijuna eura, potvrdio je u četvrtak za Hinu poduzetnik i dosadašnji većinski vlasnik te hotelske kompanije Jako Andabak.

"Točno je da je cijena oko 101 milijun eura", kratko je za Hinu izjavio Andabak, koji je tu cijenu potvrdio nakon što je na Zagrebačkoj burzi objavljena cijena po kojoj je Lucidus prodao svojih nešto više od 19 posto dionica Sunce hotela.

Arapski investitor u ovom paketu kupuje hotele i turistička naselja u Brelama, Tučepima, Bolu, Starigrad Paklenici, Omišu i Supetru na Braču, kao i udjele u zračnoj luci Brač.

Mediji su posljednjih dana špekulirali o ovoj transakciji nakon što je postalo jasno da neće biti ništa od deala s američkim fondom KSL, kojeg su već bili proglasili novim vlasnikom “Sunce hotela”, piše Poslovni dnevnik. 

Hrvatski mediji su tražili od Andabaka odgovor na pitanje zašto prodaje hotele Arapima, to jeste "zašto je prodao hotele upravo u ovom času, zašto se, ipak, odlučio za investitora koji nema dobru reputaciju u hrvatskoj javnosti".

Andabak je u ekskluzivnom razgovoru za Poslovni dnevnik otkrio zašto je hotele prodao Arapima, a ne, recimo, Amerikancima:

"KSL Capital je bio jedan od potencijalnih kupaca s kojim smo pregovarali, ali na kraju to nije uspjelo. Zašto? Američki fond imao je svoje fondovske procedure i kako se kaže u narodu, pokušavali su cijediti iz suhe drenovine. Tako sam kad je istekao ekskluzivitet prava na kupnju, koji smo produžavali dva puta, odlučio više ne produživati i u igru ubaciti i novog potencijalnog kupca, koji se na kraju pokazao mnogo brži i jasniji. Svidjelo mi se nekoliko stvari koje su na kraju presudile. Predstavnici Eagle Hills Real Estate odmah su otvoreno rekli što žele, bili su vrlo jasni, a najviše mi se sviđalo kako su postavili priču u budućnosti, neovisno o novcu. Postavili su projekt na za mene prihvatljiv način, iako sam svjestan da ja ne mogu određivati nekome što će raditi sa svojom imovinom", rekao je Andabak.

Također, prodaja za njega ne znači umirovljenje i izlazak iz biznisa u Hrvatskoj, a velika ulaganja planira slijedeći svoje porijeklo i elektrotehničku struku – ulaže u pametnu poljoprivredu.

"Potekao sam iz poljoprivrede, a struka mi je elektrotehnička, inovacije, tako da planiram sve to kombinirati i baviti se pametnom poljoprivredom. Konkretno, planiram uložiti velik novac u projekt pametnog vinograda na Braču, gdje već imamo vinograde Stina.Cilj je pokazati kako se može upravljati procesom proizvodnje grožđa i vina s minimalnim utjecajem na prirodna zbivanja, uz ekološku zaštitu od pretjeranog utjecaja sunca, isušivanja tla, nepogoda kao što su vjetrovi ili mraz i slično. Cilj je da stvorimo takve uvjete da mjerimo stanje u listu i plodu i reguliramo koliko sunca ‘pustiti’ da dobijemo optimalan rezultat".

Također, uložit će i u farmu krava na Bilogori, ono što su mediji nazvali hotelom za krave.

"E, sad će moje krave dobiti i plažu, odnosno na pašnjaku će imati natkriveni dio da same odluče hoće li boraviti na suncu ili hladovini", zaključio je Andabak

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije