Počinje rekonstrukcija Kolektivnog centra u Hrasnici, nakon toga slijedi zatvaranje

Investicije / PROJEKTI

Počinje rekonstrukcija Kolektivnog centra u Hrasnici, nakon toga slijedi zatvaranje

Nakon provedene rekonstrukcije, konačno će doći do zatvaranja ovog kolektivnog smještaja.

03.06.2021. 10:30 / Izvor: Akta.ba

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo je u proteklom vremenskom periodu intenzivno poduzimalo neophodne aktivnosti s ciljem zatvaranja Kolektivnog centra u Hrasnici i njegovog pretvaranja u objekt kolektivnog stanovanja sa 33 stambene jedinice.

Nakon provedene rekonstrukcije, konačno će doći do zatvaranja ovog kolektivnog smještaja, a osobama smještenim u ovaj centar će se u skladu sa njihovim potrebama i pravnim mogućnostima osigurati rješavanje stambenog pitanja. 

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS na sjednici održanoj 12. maja ove godine donijela "Program stambenog zbrinjavanja raseljenih porodica i porodica u stanju socijalne potrebe koje su privremeno smještene u Kolektivnom centru Hrasnica”, s ciljem osiguravanja adekvatnog smještaja osoba koje su živjele u objektu nad kojim će se vršiti rekonstrukcija.

"Sa svim korisnicima smo obavili razgovore kako bismo kreirali program stambenog zbrinjavanja koji će odgovoriti na njihove realne potrebe i kojim će korisnici biti zadovoljni. Kolektivni centar je ispražnjen u rekordnom roku i bez problema. Ovom prilikom korisnicima Kolektivnog centra u Hrasnici zahvaljujem za povjerenje da smo posvećeni njihovom najboljem interesu", izjavila je ovim povodom ministrica Prvulović.

Rekonstrukcija Kolektivnog centra u Hrasnici je planirana u okviru Projekta CEB II “Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja” - Potprojekt Kanton Sarajevo, a koji implementiraju Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Općina Ilidža.

Učešće Kantona Sarajevo u ovom projektu iznosi ukupno oko 3.700.000 KM u imovini. Ostatak sredstava u iznosu od oko 1.500.000 KM je obezbijeđen iz kreditnih sredstava Razvojne banke Vijeća Evrope. Upriličena je primopredaja projektno-tehničke dokumentacije i objekta.

Rok za završetak radova je 300 dana počev od 1. juna 2021. godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije