Investicija od 4,5 miliona KM: U Podveležju iznad Mostara otvoren vakufski kompleks "Kalima resort"

01.07.2021. 13:49 / Izvor: Akta.ba
Investicija od 4,5 miliona KM: U Podveležju iznad Mostara otvoren vakufski kompleks 'Kalima resort'
OTVORI GALERIJU

Novoizgrađeni objekti prostiru se na više od 2.000 kvadratnih metara, u njima su smješteni hotel, restoran, centar za stare, džamija i biblioteka.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović otvorio je danas novosagrađeni vakufski kompleks Medžlisa islamske zajednice Mostar "Kalim resort".

Smješten u Podveležju iznad Mostara u prelijepom ambijentu okruženom prirodnim ljepotama, moderni kompleks Islamske zajednice u BiH osmišljen je kao koncept aktivnog i zdravog starenja za potencijalne korisnike Centra za stare i iznemogle osobe. Također, kompleks je otvoren za sve goste koji žele da uživaju u nekatnutoj prirodi.

Riječ je o prvoj ustanovi ovakve namjene koja djeluje u okviru Islamske zajednice u BiH.

"Ovo je za nas u Islamskoj zajednici malo neobičan projekat, koji do sada nismo imali. Centrom za stare starenje otvaramo još jedan prostor svoga rada i nadamo se da će ovaj centar, kao i drugi naši projekti, koristiti široj društvenoj zajednici i svima onima koji budu htjeli da nađu svoje mjesto u ovom centru", poručio je prilikom otvaranja reisu-l-ulema .

Iskazao je zadovoljstvo i nadu da će menadžment Centra realizirati zacrtane ciljeve i da će objekat odgovoriti svojoj svrsi i namjeni zbog kojeg  je i izgrađen.

Predsjednik Medžlista Islamske zajednice Mostar Džafer ef. Alić podsjetio je da su ideju za ovaj projekt razvili 2010. godine.

"Nije specifično za Islamsku zajednicu da se bavi ovakvim projektima, kao što je to rekao i reisu-l-ulema, ali mi iz našeg misijskog rada pokušavamo naći kategorije kojima treba institucionalno pomoći i u takvom smislu je razvijena ova ideja. Jako mnogo je ljudi koji trebaju ovakav vid usluge i u tom smislu smo usmjerili naše aktivnosti i evo uspjeli smo da danas otvorimo ovaj kompleks. Uz taj kompleks dio Centra za stare, otvaramo i jedan dio turističkog djelovanja, što je jedan vid hotel Resort koji će na ovoj zračnoj banji od 700 metara nadmorske visine poslužiti ljudima ovdje da okuse duhovni smiraj i uživaju u prekrasnom krajoliku Hercegovine podno planine Velež", kazao je Alić, zahvalivši se svima koji su učestvovali u realizaciji projekta.

Novoizgrađeni objekti prostiru se na više od 2.000 kvadratnih metara, u njima su smješteni hotel, restoran, centar za stare, džamija i biblioteka, a vrijednost projekta je 4.5 miliona KM, priopćio je MIZ Mostar.

"Hotel raspolaže s devet superior soba, četiri superior apartmana i dva delux apartmana, restoranom kapaciteta 80 unutarnjih i 40 vanjskih mjesta, višenamjenskom konferencijskom dvoranom sa 180 stupnjeva pogledom na hercegovačku prirodu i spa centrom. Poseban naglasak usluga stavljen je na pripremu tradicionalne hrane za koju namirnice proizvode lokalni proizvođači s Podveležja", dodao je Alić, ističući da su time željeli posvetiti pažnju malim proizvođačima koji žele da svoje proizvode plasiraju na tržište.

Kompleks je izgrađen na nadmorskoj visini od 700 metara, a od Mostara je udaljen 15 kilometara.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije