Potpisan ugovor o završetku izgradnje zgrade Arhitektonskog i Šumarskog fakulteta

03.07.2021. 09:30 / Izvor: SRNA
Potpisan ugovor o završetku izgradnje zgrade Arhitektonskog i Šumarskog fakulteta

Rok za završetak radova je 270 dana, računajući od dana uvođenja izvođača u posao.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin i direktor firme "Tekton" Miroslav Tešić potpisali su danas ugovor o izvođenju radova na završetku izgradnje zgrade Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog i Šumarskog fakulteta u Banjaluci, čija je vrijednost 6.037.200 KM sa PDV-om.

Gajanin je rekao da je završetak izgradnje ove zgrade jedan od prioriteta u kapitalnim investicijama koje je planirao Univerzitet u Banjaluci.

"Uz podršku srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, odnosno Vlade Srpske i resornih ministara - za visoko obrazovanje i finansije, odredili smo prioritete u dovršetku odgovarajućih kapitalnih investicija na prostoru Kampusa", rekao je Gajanin novinarima u Banjaluci.

On očekuje da će radovi teći planiranom dinamikom i dodaje da je Univerzitet sproveo proceduru javne nabavke, te da je odabran najpovoljniji ponuđač-konzorcijum građevinskih kompanija koju predvodi "Tekton" Banjaluka. 

Gajanin kaže da će Univerzitet paralelno ići i u druge investicije koje su ranije definisane sa resornim ministrima, a to je dovršetak pozorišne scene, te izgradnja edukativnog centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje u okviru kojeg je planirana i izgradnja vrtića. 

Dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Saša Čvoro rekao je da je ovaj proces počeo prije 10 godina raspisivanjem idejnog arhitektonskog konkursa, na osnovu kojeg je autorski tim prvonagrađenog rješenja uradio idejni i glavni projekat. 

"Izgradnja je počela 2012. i tada je urađeno oko 90 odsto grubih građevinskih radova. Nastavak radova je uslijedio 2017. i 2018. godine u manjem obimu", rekao je Čvoro.

On je dodao da je današnje potpisivanje ugovora rezultat nastavka aktivnosti koje su započete prije skoro dvije godine zahvaljujući podršci Gajanina i uz saglasnost oba fakulteta. 

"Oni su rezultirali time da je redefinisan projektni zadatak, izvršena izmjena tehničke dokumentacije, umanjene su energetske efikasnosti, ali je napravljena potpuno nova prostorna organizacija u objektu koja je podrazumijevala da se u budućem domu površine oko 7.000 metara kvadratnih smjesti nešto više 120 nastavnika i nenastavnog osoblja oba fakulteta, 900 studenata Arhitektonskog i 200 studenata Šumarskog fakulteta", rekao je Čvoro. 

Dekan Šumarskog fakulteta Marijana Kapović Solomun naglasila je da je ovo veliki dan za tu visokoškolsku ustanovu koja u okviru Univerziteta u Banjaluci postoji već 30 godina. 

"Sa novom zgradom, uz velike napore Rektorata i rektora Gajanina, dobićemo sve neophodne uslove za formiranje laboratorija, te za bolji rad nastavnog osoblja i studenata. Time ćemo stvoriti ustanovu koja će moći da prati šumarsku privredu koja je okosnica razvoja RS", rekla je Solomunova. 

Kada je riječ o naučnoj i stručnoj podršci i kapacitetima koje će dobiti Šumarski fakultet, ona je naglasila da će to biti na evropskom nivou. 

Konzorcijum banjalučkih firmi u kojem su "Tekton", "Građenje Đurić", "Elektroobnova" i "Delta MD" izabran je kao najpovoljniji ponuđač na tenderu za završetak radova na izgradnji zgrade Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog i Šumarskog fakulteta.

Rok za završetak radova je 270 dana, računajući od dana uvođenja izvođača u posao. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije