Easter Mining Vareš: Projekt će iznositi 30 posto stranih investicija u Federaciji

Investicije / PROJEKTI

Easter Mining Vareš: Projekt će iznositi 30 posto stranih investicija u Federaciji

Povećat će se bruto društveni dohodak za 1 posto.

15.07.2021. 08:19 / Izvor: Akta.ba

Općinu Vareš i kompaniju Eastern Mining koja se bavi eksploatacijom rude olova, barita i cinka,  posjetili su predsjednik Federacije BiH  Marinko Čavara i federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić.

Razgovaralo se o razvoju općine Vareš i namjeri da se u ovom malom mjestu nastavi rudarska tradicija.

Za razvoj Vareša ključni su rudarenje i bazna industrija. Komapnija Eastern Mining narednih dana završava planiranje i sve nacrte, te se očekuje da će građevinski radovi početi ove jeseni.

"Već u toku građevinskih radova naš projekt će iznositi 30 posto stranih investicija u Federaciji, što će povećati bruto društveni dohodak za 1 posto. Ništa ne bismo mogli postići bez velike podrške svih nivoa vlasti", rekao je Paul Cronin, generalni direktor kompanije Easter Mining.

Do sada je ova kompanija pokazala veoma veliku društvenu osjetljivost,  te je podržala niz projekata značajnih za stanovništvo Vareša. S obzirom na to da je kompanija ispunila sve zakonske uvjete, u narednom periodu slijedi izdavanje preostalih dozvola, javila je Federalna televizija.

"Ono što raduje da postoji ozbiljan plan šta raditi ubuduće, kad će početi radovi, kako će to sve poboljšati infrastrukturu Vareša i naravno Federacije BiH sa količinama rude koja se treba transpportirati do Luke ploče sa nekim stotinama tisuća tona godišnje", istakao je Čavara.

Sve to će utjecati na razvoj i ostalih firmi koji se bave pružanjem različitih vrsta usluga od transporta do građevinskih radova, a općini Vareš bi značajno pomoglo da konačno izađe iz statusa “nerazvijenih općina”.

PODIJELI:

TAGOVI:

#easter mining

#vareš

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije