Pomama za lokacijama: Ko će kupiti zemljište za gradnju turističkog naselja na Zelengori

16.08.2021. 09:48 / Izvor: RTRS
Pomama za lokacijama: Ko će kupiti zemljište za gradnju turističkog naselja na Zelengori

Očekuje da za dvije godine oko Borilovačkog jezera, podno visova Zelengore, nikne omanje naselje.

Izgradnja Turističkog kompleksa na Zelengori doprinijeće razvoju Kalinovika, ali i zaustaviti odlazak mladih iz opštine.
Interesovanje kupaca za lokacije u blizini Borilovačkog jezera u srcu planine je veliko, procjene su da će opštinski budžet po tom osnovu prihodovati više od 700.000 maraka, što će biti iskorišteno za opšti boljitak svih građana - kažu u toj lokalnoj zajednici.

Јavna prodaja lokacija zakazana je za 31. avgust.

Zelengora je prirodni dragulj ne samo Republike Srpske već cijelog Balkana. Јezera sa bistrom vodom, stoljetne šume, kameni vrhovi, livade prepune šumskog bilja su potencijal koji je prepoznala lokalna uprava u Kalinoviku. Namjeravaju da grade turistički kompleks u srcu planine. Svi odbornici bez obzira na stranačku pripadnost podržali su projekat koji bi mogao biti pozitivna prekretnica za tu nerazvijenu opštinu.

"Preko tog projekta mislimo da sačuvamo mlade ljude u opštini, čak i one koji su otišli", istakao je Radomir Sladoje načelnik opštine Kalinovik.

U prvoj fazi predviđena je prodaja 36 lokacija za vikendice i dvije za hotele. Objekti će biti tipski, površine od 30 do 64 metara, isključivo građeni od kamena i drveta.

avna prodaja je 31. avgusta, a interesovanje je veliko. Mislim da će ovaj projekat donijeti koristi Kalinoviku i obezbjediti stabilnost budžeta", istakao je Đorđe Sladoje zamjenik načelnika opštine Kalinovik.

Procjena je da će se od prve prodaje u lokalnu kasu sliti više od 700.000 maraka što je trećina budžeta. Novac će biti iskorišten za izgradnju putne, vodovodne i elektro infrastrukture ka Zelengori. U drugoj fazi planirana je gradnja još 70 vikendica, tako da će biti mjesta za sve koji kupuju na Zelengori da ne idu samo na Јahorinu.
- Gore je već velika gužva, dodao je načelnik opštine Kalinovik.

Najava gradnje uzbunila je ekologe, zaljubljenike prirode. U lokalnoj zajednici uvjeravaju da neće pasti u zamku da pretjeranom urbanizacijom unište Zelengoru. Vikend objekti su odmaknuti od jezera, smeće i kanalizacija biće odvedeni daleko od planine. Dobijene su sve potrebne dozvole od republičkih institucija.

"Vodi se računa o svim ekološkim standardima i sigurno će ovdje u simbiozi živjeti priroda i čovjek, dugo godina", naglasio je zamjenik načelnika opštine Kalinovik.

S obzirom na zainteresovanost kupaca kojih ima i iz Srbije, očekuje da za dvije godine oko Borilovačkog jezera, podno visova Zelengore, nikne omanje naselje.

Time bi dobili novu destinaciju na turističkoj karti Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije