RiTE Ugljevik: Nova investicija donijeće stotinu radnih mjesta

27.08.2021. 08:26 / Izvor: SRNA
RiTE Ugljevik: Nova investicija donijeće stotinu radnih mjesta

Plan proizvodnje premašen uprkos teškim uslovima.

Preduzeće Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ Ugljevik je u prethodnih sedam mjeseci ispunilo sve planove, a kompanija nakon remonta ostvaruje najbolje rezultate proizvodnje u posljednjih 10 godina, izjavio je Srni direktor kompanije Čedomir Stojanović.

On je istakao da je plan proizvodnje premašen uprkos teškim uslovima i da su radnici dali sve od sebe da firma radi i ostvari dobar rezultat.

Dosadašnja proizvodnja uglja je 1.193.000 tona, što je iznad zacrtanog plana, a ostvaren je i plan otkrivke uglja. Uz to, za sedam mjeseci je u sistem ERS isporučeno 826.578 megavat časova električne energije”, naveo je Stojanović.

On je dodao da je sa proizvedenih 953 gigavat-časa do sada premašen i plan proizvodnje električne energije.

Nakon remonta, koji je trajao 47 dana i koji je obavljen izuzetno kvalitetno, trenutno ostvarujemo najbolje proizvodne rezultate u posljednjih 10 godina”, naveo je Stojanović.

Stojanović je rekao da se planski remont odrazio na finansijski rezultat u prvoj polovini godine.

Osnovni razlog negativnog rezultata poslovanja u prvom dijelu godine je manji prihod po osnovu prodaje električne energije i veći troškovi održavanja nastali zbog planskog remonta. To je ono što smo predvidjeli. Ipak, imajući u vidu rezultate proizvodnje nakon remonta, izvjesno je da će RiTE Ugljevik godinu završiti pozitivnim poslovnim rezultatom”, objasnio je Stojanović.

On je rekao da je u RiTE “Ugljevik” nastavljen veliki investicioni ciklus, te najavio da se do kraja godine očekuju i nove investicije.

Imali smo velika ulaganja u remont. Izvršeni su značajni poslovi na turbini, generatoru i kotlovskom postrojenju. To odgađa izvođenje kapitalnog remonta koji će, umjesto 2022. godine, biti realizovan dvije godine kasnije. Kada je riječ o ostalim planiranim investicijama, očekuje nas nabavka dijela rudarske mehanizacije. Do kraja godine biće nabavljen bager sa kašikom zapremine 8,5 metara kubnih, tri buldozera i određeni broj prateće mehanizacije”, precizirao je Stojanović.

Prema njegovim riječima, u Ugljeviku će uskoro biti realizovana još jedna značajna investicija koja će donijeti 100 novih radnih mjesta.

Pregovori o izgradnji fabrike gipsanih ploča su u završnoj fazi. U naredna dva mjeseca očekujemo potpisivanje ugovora za izgradnju pogona sa kineskom državnom kompanijom `BNB`, što će doprinijeti poslovnom ambijentu i Ugljevika, ali i cijele regije. Otvaranje ove fabrike znači stotinu novih radnih mjesta u ovom kraju”, istakao je Stojanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije