Zgrada Općine Velika Kladuša i autobuska stajališta uskoro dobijaju fotonaponske ćelije

21.09.2021. 08:17 / Izvor: Akta.ba
Zgrada Općine Velika Kladuša i autobuska stajališta uskoro dobijaju fotonaponske ćelije

Kako je opći cilj projekta I.N.G.R.I.D dugoročno pomovisanje mjera energetske efikasnosti te obnovljivih izvora energije, Općina Velika Kladuša je do sada realizirala brojne aktivnosti.

Predstavnica Direkcije za evropske integracije u kapacitetu Nacionalnog tijela BiH u Interreg IPA Programu prekogranične saradnje Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014-2020, Marina Kavaz-Siručić  boravila je u radnoj posjeti Općini Velika Kladuša. Domaćini sastanaka koji je održan u Sali kabineta općinskog načelnika bili su savjetnik općinskog načelnika Ervin Abdić i Elvedin Miljković iz Službe za poduzetništvo, lokalni razvoj i implementaciju projekata pri Općini Velika Kladuša.

Cilj posjete bilo je informiranje o aktuelnostima u projektu I.N.G.R.I.D i eventualnim izazovima s kojima se projektni tim susreće, kao i prenošenje trenutno raspoloživih informacija o IPA III finansijskom periodu.

Kako je opći cilj projekta I.N.G.R.I.D dugoročno pomovisanje mjera energetske efikasnosti te obnovljivih izvora energije, Općina Velika Kladuša je do sada realizirala brojne aktivnosti u skladu sa onim što je previđeno. Šest aktivnosti javnih nabavki je završeno, a u toku su i izrade energetskih elaborata.

"Realizacijom ovog projekta, zgrada Općine bi, u doglednom periodu, kao izvor metoda za proizvodnju solarne energije trebala koristiti fotonaponske, odnosno solarne ćelije koje će biti postavljene na nadstrešnicu parking prostora Općine, a čija je izgradnja u toku. Također, nadstrešnice sa solarnim ćelijama bit će postavljene i na autobusnim stajalištima u mjesnim zajednicama.

Pored navedenog, u zgradi Općine Velika Kladuša formiran je EE info ured u svrhu provedbe obrazovnih i promotivnih aktivnosti za škole, uposlenike u javnim ustanovama i poduzetnike, te pružanje informacija građevinskom sektoru i široj javnosti. Važno je istaknuti i postavljanje peći na pelet u O.Š. "25. novembar" koja će tokom zimske sezone biti stavljena u funkciju, a čija vrijednost iznosi vrijednosti 57.000 KM", saopćili su iz ove Općine.

Inače, Općina Velika Kladuša je ovim projektom na raspolaganje dobila 315.427 eura , od čega je iznos od 268.113 eura finansiran sredstvima EU, dok je Općina izdvojila u te svrhe 47.314 eura vlastitih sredstava.

Sve aktivnosti koje su do sada realizirane i nastojanje da se projekat završi u predviđenom roku (do 14. aprila, 2022. godine) potvrđuju spremnost Općine Velika Kladuša da bude dio osviještene zajednice koja prepoznaje važnost ekonomičnog i pametnog iskorištavanja energetskih resursa, a sve u svrhu osiguranja održivog razvoja i zdravog okoliša za buduće generacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije