U Opštini Nevesinje počela je realizacija više značajnih projekata

26.09.2021. 11:34 / Izvor: SRNA
U Opštini Nevesinje počela je realizacija više značajnih projekata

Vlada Srbije za pomoć Nevesinju izdvojit će tri miliona eura, a u prvoj tranši uplaćena je polovina sredstava.

U opštini Nevesinje počela je realizacija više značajnih projekata koji se finansiraju iz pomoći Vlade Srbije, što je od velikog značaja i za ovu lokalnu zajednicu i njene stanovnike, izjavio je načelnik Milenko Avdalović.

Vlada Srbije za pomoć Nevesinju izdvojit će tri miliona eura, a u prvoj tranši uplaćena je polovina sredstava.

"Što se tiče pomoći Vlade Srbije Nevesinju, u prvoj tranši smo dobili tri miliona KM i mi smo već rasporedili ta sredstva prema projektima koje smo kandidovali Vladi Srbije. Realizacija nekih projekata je već počela, a ostali počinju u narednih nekoliko sedmica. Sve javne nabavke su završene", rekao je Srni Avdalović.

Iz ovih sredstava će, naveo je, biti realizovani projekti koji se tiču druge faze rekonstrukcije Doma kulture gdje su smještene Muzička škola, Narodna biblioteka, Gradska galerija i gdje će biti i spomen-soba.

"Od sredstva Vlade Srbije za ovaj projekat je izdvojeno 400.000 KM, a kompletni radovi će biti veći od pola miliona, jer je građevinski materijal poskupio. Izdvojit ćemo dodatna sredstva iz budžeta da bi se projekat završio na vrijeme", naveo je načelnik.

Iz prve tranše radit će se i gradske saobraćajnice, kao i saobraćajnice u prigradskim naseljima Brežine i Lapčevine, ali i seoski putevi.

Vrijednost radova je 1.300.000 KM.

"Završen je tender i za proširenje vrtića. Za radove na proširenju prostora za još jednu grupu djece obezbijeđeno je 150.000 KM. U tom projektu ide i sanacija male osnovne škole, koja je poklon Uneska i u dosta lošem stanju je, kao i rekonstrukcija zgrade Gimnazije", rekao je Avdalović.

On očekuje da će navedeni projekti biti završeni ove jeseni.

Avdalović je napomenuo da je iz prve tranše sredstva od pomoći Srbije, 500.000 KM uplaćeno za pomoć opštinskom budžetu za pokrivanje manjeg deficita i plaćanje prispjelih obaveza, a 500.000 KM namijenjeno je za podsticaje privredi.

"Mi smo gotovo polovinu tih sredstava utrošili za stimulisanje otvaranja tekstilnog pogona u Nevesinju. U novom tekstilnom kombinatu "Mraz" sa Pala već su zaposlene 62 žene, a trebalo bi da bude zaposleno do 150 radnika", istakao je Avdalović.

On je naveo da postoji još najava za investicije u Nevesinje, te da je opština napravila pravilnik za stimulisanje prema kojem će svako otvaranje proizvodnog radnog mjesta biti novčano podržano.

Avdalović je naveo da su i za drugu tranšu koja treba stići od Vlade Srbije kandidovani projekti, a radi se o rekonstrukciji saobraćajnica na gradskom području, ali i u prigradskim naseljima, sa akcentom na izbjeglička naselja Brežine i Lapčevine.

"Imamo i značajan projekat izrade kanalizacije u prigradskim naseljima Donja Šehovina-Šajbe i Miljevac. Taj projekat je vrijedan oko 400.000 KM. Nadam se da ćemo dio sredstava upotrijebiti i za samo gradsko jezgro", dodao je načelnik Nevesinja.

On je podsjetio da će sva sredstva utrošiti po uputstvima koje su dobili i pravdati vladama Srbije i Republike Srpske.

Avdalović je naglasio i da počinje presvlačenje magistralnog puta Nevesinje-Mostar novim slojem asfalta, do granice sa Federacijom BiH, napomenuvši da je bilo dosta problema oko sistema javnih nabavki, ali je sve riješeno i ovih dana počinju radovi koje finansira Vlada Republike Srpske, odnosno "Putevi" u iznosu od oko tri miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije