Ako bude propusta: Efendić spreman staviti van snage dozvole za terminal za avionsko gorivo

04.10.2021. 11:47 / Izvor: Akta.ba
Ako bude propusta: Efendić spreman staviti van snage dozvole za terminal za avionsko gorivo

Pored sarajevskog aerodroma uz magistralnu cestu Sarajevo – Foča u toku je gradnja terminal za avionsko gorivo, hotel i benzinska pumpa.

Pored sarajevskog aerodroma uz magistralnu cestu Sarajevo – Foča u toku je gradnja terminal za avionsko gorivo, hotel i benzinska pumpa, čemu se protive stanovnici Dobrinje. 

Vijećnici Općinskog vijeća Novi Grad su se interesirali o ovoj temi, o čemu je na posljednjoj sjednici govorio načelnik Semir Efendić.

On je kazao da se radi o izgradnji u okviru prostora koji je Prostornim planom Kantona Srajevo predviđen za razvoj aerodroma, prostora koji je urbanističkim planom Grada predviđen za razvoj aeorodroma i prostora koji obuhvata Master plan ili plan razvoja aerodroma u Sarajevu.

"To prostor za koji se ne donosi poseban planski dokument, po proceduri kako to donose općine, zato što ga radi sam aerodrom i zato što ga usvaja Federalna vlada. Master plan je radila firma iz Italije i njime su predviđeni svi sadržaji koji se tamo grade", obrazložio je Efendić.

Dodao je da je javnu raspravu bilo dužno provesti Ministarstvo za komunalnu privredu ili prostorno uređenje KS, koje izdaje okolinsku dozvolu, i koje je tu dozvolu izdalo. Druga instanca je Ministarstvo privrede KS, koje izdaje vodne akte i to ministarstvo također je dalo dozvolu.

Naglasio je da, ako bude bilo kakav propust u izdavanju dozvole, da je spreman kao načelnik, od nadležne Službe zatražiti da je stavi van snage. Također je rekao da trebamo biti svjesni da se aerodrom mora razvijati i da je to naš najveći i jedini aerodrom tog tipa u BiH i da je njegov razvoj značajan za cijelu državu, a ne samo za Novi Grad i Ilidžu, na čijim prostorima se nalazi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije