KS: Za rekonstrukciju objekata i nabavku opreme u pet zdravstvenih ustanova 3,4 miliona KM

06.10.2021. 15:59 / Izvor: Akta.ba
KS: Za rekonstrukciju objekata i nabavku opreme u pet zdravstvenih ustanova 3,4 miliona KM

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Haris Vranić potpisao je danas odobrenje o prebacivanju finansijskih sredstava iz Budžeta KS.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, Haris Vranić potpisao je danas odobrenje o prebacivanju finansijskih sredstava iz Budžeta KS na račune pet zdravstvenih ustanova, u svrhu rekonstrukcije i sanacije njihovih objekata i druge infrastrukture, kao i nabavke potrebne medicinske opreme.

Sredstva u ukupnom iznosu 3.437.000 KM obezbijeđena su kroz kreditno zaduženje Kantona Sarajevo u ovoj godini. Odlukom Vlade KS namijenjena su za implementaciju projekata u javnim ustanovama Dom zdravlja KS, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS.

Za projekt izgradnje, rekonstrukcije i sanacije objekata JU Dom zdravlja KS namijenjeno je 600.000 KM, dok je 1.150.000 KM namijenjeno za kupovinu nove medicinske i nemedicinske opreme u ovoj ustanovi, radi efikasnijeg i kvalitetnijeg pružanja zdravstvenih usluga.

Dio sredstva iz kreditnog zaduženja u iznosu od 1.000.000 KM odobren je rekonstrukciju i sanaciju objekta JU Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, dok će 50.000 KM biti utrošeno za nabavku vozila u ovoj ustanovi.

Općoj bolnici su namijenjena sredstva u iznosu od 208.000 KM za rekonstrukciju i adaptaciju prizemnog dijela objekta za potrebe rada dnevne bolnice u ovoj ustanovi, a Kliničkom centru ukupno 150.000 KM za projekte sanacije i dogradnje dvije trafostanice.

Odobreno je i 249.000 KM za nabavku i instalaciju digitalnog mamomata, te 30.000 KM za sanaciju krovnih površina, terase i dijela dvorišta centralnog objekta Zavoda za zaštitu žena i materinstva KS.

Pored navedenih sredstava, odlukom ministra Vranića, izdvojeno je dodatno 813.657 KM iz Budžeta KS za saniranje ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom COVID-19 u javnim ustanovama Dom zdravlja KS i Opća bolnica.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije