Među prvih 15 objekata iz projekta energetske efikasnosti nalazi se zgrada Doma zdravlja Ilidža

12.10.2021. 15:40 / Izvor: Akta.ba
dom zdravlja ilidža

U sklopu projekta "Energijska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo" među prvih 15 objekata se nalazi zgrada Doma zdravlja Ilidža.

U sklopu projekta "Energijska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo" među prvih 15 objekata se nalazi zgrada Doma zdravlja Ilidža.

Za objekte u sklopu projekta već je raspisana javna nabavka i očekuje se uskoro okončanje postupka, a time i početak radova, rečeno je tokom sastanka načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura  sa ministrom Enverom Hadžiahmetovićem.

"Nakon potpunog zastoja u implementaciji projekta u prethodnom periodu, ove godine su otkočeni svi procesi, te su konsultanti intenzivno radili na izradi detaljnih energijskih audita, te izradi i reviziji projektne dokumentacije. Zahvaljujemo se uvaženom Ministru na podršci na ovom izuzetno važnom projektu za našu lokalnu zajednicu. Svakako se Općina Ilidža stavlja na raspolaganje za saradnju u cilju što bolje realizacije navedenog projekta. Zaista je uživanje pokretati konkretno projekte o kojima se priča desetinama godina", istakao je načelnik Muzur.

U skladu sa strateškim opredjeljenjem Kantona Sarajevo utvrđeni su prioritetni kapitalni investicioni projekti u fuknicji zaštite okoliša. Projekti imaju za cilj povećanje energijske efikasnosti u javnom sektoru Kantona Sarajevo čijom se realizacijom postiže smanjenje negativnih efekata na kvalitet zraka usljed proizvodnje toplotne energije ali i racionalizacija troškova, ušteda budžetskih sredstava i mogućnost reinvestiranja.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građanjea i zaštite okoliša kao implementator projekta provest će mjere energijske efikasnosti na sljedećim objektima:

1. Dom zdravlja Ilidža,

2. Prva osnovna škola

3. Treća osnovna škola.

U okviru navedenog projekta planirano je provođenje radova tekućeg održavanja na vanjskoj ovojnici zgrada, krovnim površinama, sistemu grijanja i grijnim tijelima, kao i rasvjetnim tijelima u objektima, a u cilju smanjenja visokih troškova grijanja i hlađenja, odnosno velike potrošnje energije, kao i stvaranja optimalnih uslova za boravak u javnim objektima u Kantonu Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije