Uređenje trga u C fazi Alipašinog Polja: Odvaja se pješačka zona od zone za motorni saobraćaj

21.10.2021. 07:38 / Izvor: Akta.ba
c faza
OTVORI GALERIJU

Općina Novi Grad Sarajevo realizira projekat rješevanja saobraćaja u mirovanju i pješačkih zona u naseljima Alipašino Polje A, B i C faza, a čija je ukupna vrijednost oko 620.000 KM.

Općina Novi Grad Sarajevo realizira projekat rješevanja saobraćaja u mirovanju i pješačkih zona u naseljima Alipašino Polje A, B i C faza, a čija je ukupna vrijednost oko 620.000 KM.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima, predstavnicima Savjeta MZ i izvođačem radova obišao je danas radove na Trgu NEZAVISNOSTI u C fazi Alipašinog Polja, gdje se privode kraju radovi kojima se odvaja pješačka zona od motornog saobraćaja, te se u zonama gdje se kreću pješaci, djeca, stariji i ostali građani, automobili više neće moći kretati. U isto vrijeme se osigurava jednosmjerni saobraćaj automobila, koji omogućava dostavnim vozilima, ali i jednom dijelu stanovnika da dođu do parking mjesta u ovom naselju.

"Ovo je dio realizacije ugovora koji je potpisan prošle godine sa firmom ''Ame'' d.o.o. koji podrazumijeva rješavanje saobraćaja u mirovanju i pješačkih zona u naseljima Alipašino Polje A, B i C faza. Trenutno se u C fazi privode kraju radovi, kojima se odvaja zona kojom se kreću pješaci, koja je uglavnom popločana, a kojom su se ranije kretala vozila i pravila velike probleme i stalna oštećenja. Nakon ovih radova neće više biti moguće kretanje automobila u zoni gdje se nalazi popločani dio ovog trga, tamo gdje se kreću pješaci. U isto vrijeme omogućen je jednosmjerni saobraćaj iz jednog pravca, kojim se i dio prostora na samom trgu ostavlja kao mogućnost parkiranja i mogu reći da je ovo sigurno projekat koji će promijeniti način života u C fazi", rekao je načelnik Efendić, istakavši enorman rast broja automobila u općini Novi Grad u proteklim godinama, koja su stihijski popunila naša naselja.

Realizacija ovog projekta dio je nastojanja Općine Novi Grad da se kroz jedan dio građevinskih radova blokiraju pješačke zone kako automobili fizički ne bi mogli imati pristup, a u isto vrijeme da se osigura jedan dodatni broj parking mjesta, ali i napravi sistem saobraćaja, koji omogućava normalno funkcionisanje ovih naselja.  

Tarik Zolotić, član savjeta MZ ''Alipašino Polje C1'' istakao je da su stanovnici ovog dijela naselja svake godine imali problem sa ispucalim pločama, koje su ugrožavale sigurnost sugrađana.

"Vlasnici automobila su parkirali blizu ulaza, pa osobe koje imaju poteškoće, naši sugrađani invalidi nisu mogli ni da koriste rampe za invalide. Zbog toga smo morali da odvojimo pješačku zonu od ove zone kojom voze automobili, to nam je bio cilj. Zahvaljujemo se našem načelniku i Općini Novi Grad koja nam je omogućila da naš trg izgleda ovako, da imamo zonu za pješake i zonu za vozila", naveo je Zolotić.

Pored radova u C fazi, u toku je izvođenje radova i u A fazi Alipašinog Polja, dok su pripreme za B fazu također u toku.

"To su velika naselja sa velikim brojem automobila, stanovnika, pješaka i mi na neki način ovim programom rada i tim odvajanjem motornog saobraćaja od pješačkog, stavramo preduslove za jedno puno ljepše uređenje cijelog prostora, kako onoga za kretanje pješaka, tako i ovog dijela gdje su automobili. Da bi se mogle sanirati ploče, da bi se mogli uraditi parkovski mobilijari, klupe, dječija igrališta, sadržaji za penzionere itd. najvažnije je da prostor u kojem se kreću automobili ne bude isti prostor u kojem se kreću pješaci, a kroz ove projekte se to odvaja", istakao je Efendić.

Nakon asfalterskih radova u C fazi ostaje još jedan dio nabavke koji se tiče ugradnje potapajućih stubića na određenim lokacijama, koji će također koristiti za regulisanje termina u kojima je dozvoljeno kretanje saobraćaja na nekim od saobraćajnica koje su urađene.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije