Potpisan sporazum za finansiranje "Projekta razvoja ruralnih poduzeća i poljoprivrede"

29.10.2021. 15:28 / Izvor: Akta.ba
IFAD

Bosna i Hercegovina je s Međunarodnim fondom za poljoprivredni razvoj (IFAD) zaključila kreditni sporazum za financiranje troškova po Projektu razvoja ruralnih poduzeća i poljoprivrede.

Bosna i Hercegovina je s Međunarodnim fondom za poljoprivredni razvoj (IFAD) zaključila kreditni sporazum za finansiranje troškova po Projektu razvoja ruralnih poduzeća i poljoprivrede.

Nakon što je Projekt prezentiran zainteresiranim akterima odnosno predstavnicima općina s područja Klastera K-2, potpisani su Memorandumi o razumijevanju između Ureda za koordinaciju projekta (PCU) Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te načelnika općina koje pripadaju navedenom području.

Riječ je o općinama Jablanica, Konjic, Prozor/Rama, Gornji Vakuf/Uskoplje, Bugojno, Donji Vakuf, Jajce, Dobretići, Travnik, Novi Travnik, Vitez, Busovača, Kiseljak, Kreševo i Fojnica.

Potpisani Memorandumi su osnova za uspostavljanje suradnje između PCU i spomenutih općina na jačanju Platforme sudionika u Klasteru a kojim se definiraju obaveze i odgovornosti potpisnika.
Ukratko, projekt podrazumijeva jačanje tržišne pozicije poljoprivrednika u odabranim profitabilnim lancima vrijednosti kao i za stvaranje povoljnog ambijenta za jačanje konkurentnosti Klastera po aspektima tržišnog djelovanja.

Memorandumom su definirane nadležnosti i obaveze PCU-a i općina u svrhu ostvarivanja prava podnošenja aplikacija za podobne mikroprojekte tržišne infrastrukture i za eventualno sudjelovanje općina u sufinanciranju START paketa namijenjenih siromašnih farmera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije