Projekt "Watsan": Uskoro raspisivanje tendera za radove na regulaciji toka rijeke Kladušnice

03.11.2021. 08:55 / Izvor: Akta.ba
Velika Kladuša Watsan

Općina Velika Kladuša je za realizaciju ovog projekta preko Federacije BIH obezbijedila sredstva od Evropske investicione banke u iznosu od 3 miliona eura.

Sastanak predstavnika Općine Velika Kladuša i koordinatora Projekta "WATSAN" – Vodoopskrba i odvodnja otpadnih voda u FBIH održan je u srijedu, na kojem se govorilo o dosadašnjim aktivnostima koje su poduzete u okviru realizacije ovog projekta, ali i preostalim radnjama koje su potrebne kako bi se isti u potpunosti implementirao, saopćili su iz Općine Velika Kladuša.

Analizom statusa pomenutog projekta, sa naglaskom na regulisanje rijeke Kladušnice, definisano je da će tenderska procedura za izvođenje radova na regulaciji Kladušnice biti raspisana, najkasnije, u mjesecu januaru, 2022. godine.

Sastanku su prisustvovali Sukavata Bejdić, predstavnica Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ahmet Amajlović, predstavnik Agencije za vodno područje rijeke Save, članovi UO Projekta "Watsan" i savjetnik Općinskog načelnika Ervin Abdić, zajedno sa svojim saradnicima.

Općina Velika Kladuša je za realizaciju ovog projekta preko Federacije BIH obezbijedila sredstva od Evropske investicione banke u iznosu od 3 miliona eura, od čega je na raspolaganju preostalo 2,2 miliona eura novčanih sredstava.

Projekt WATSAN (WATER AND SANITATION) FBiH pokrenut je da bi se odgovorilo na zahtjeve općina iz Federacije BiH za poboljšanje vodoopskrbe i stanja u javnom zdravstvu, kao i na zahtjeve za smanjenje zagađenja voda, što bi se postiglo prikupljanjem i prečišćavanjem otpadnih voda koje se trenutno bez bilo kakvog tretmana puštaju direktno u okoliš.

Svrha Projekta je da se financiranjem iz raspoloživih izvora (kredit EIBa, grant sredstva i vlastito učešće općina) osigura implementiranje mjera koje će poboljšati infrastrukturu i usluge kojima se osigurava adekvatna (kvalitativno i kvantitativno) vodoopskrba i odvodnja (prikupljanje i prečišćavanje) otpadnih voda u općinama uključenim u Projekt.

Ukratko, cilj ovog Projekta je da se uz jačanje općinskih operatora – komunalnih poduzeća, izgradnjom potrebnih objekata i uspostavom adekvatne infrastrukture Sektora za vode, razviju održive vodoopskrbne i usluge odvodnje otpadnih voda u FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije