EBRD-a i Kanton Sarajevo: Početak uvođenja daljinskog grijanja, uz korištenje ekoloških goriva

17.11.2021. 07:36 / Izvor: Akta.ba
EBRD grijanje

Potpisano mandatno pismo o dodjeli kreditnih i grant sredstava za početak realizacije projekta.

Novi direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Matteo Colangeli, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović i  ovlašteni predstavnik KJKP "Toplane", potpisali su jučer mandatno pismo o dodjeli kreditnih i grant sredstava za početak realizacije projekta uvođenja sistema daljinskog grijanja u Kantonu Sarajevo.

"Projektom je u prvoj, pilot fazi planirana promjena sistema centralnog grijanja na bazi geotermalne vode. Implementacija će se odvijati u Vogošći i na Ilidži, kao i na još nekoliko kotlovnica koje djeluju u okviru preduzeća "Toplane". Ovo je jedan od posebno važnih energetskih projekata u prelasku sa čvrstih, fosilnih na obnovljiva goriva. Posebno je to važno sa ekološkog aspekta što svakako ima za cilj poboljšanje kvaliteta zraka u Sarajevu", objasnio je ministar Hadžiahmetović.

Prema njegovim riječima, za ovu namjenu EBRD će obezbijediti 16 miliona EUR-a kreditnih i četiri miliona KM grant sredstava. 

Direktor Colangeli ističe da početak rada na ovom projektu predstavlja pravu prekretnicu za Sarajevo. 

"Ovim projektom će se smanjiti zagađenje zraka uzrokovano korištenjem lož ulja i omogućit će se alternativni izvori goriva za opskrbu grijanjem u Kantonu Sarajevo. Učinci toga trebali bi biti vidljivi odmah nakon završetka projekta", naglasio je Colangeli.

Manuela Naessl , direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu je pozdravila početak realizacije ovog važnog projekta za Sarajevo. 

"Radujemo se brzoj implementaciji ovog projekta koji rješava probleme kvalitete zraka u Kantonu i diverzificira opskrbu Sarajeva grijanjem. Uvijek nam je drago vidjeti da se Kanton oslanja na Akcioni plan za Zeleni grad i sretni smo da nastavljamo dobru saradnju iz proteklih godina", poručila je Naessl.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije