U Općini Velika Kladuša u toku realizacija više značajnih projekata

20.11.2021. 11:31 / Izvor: Akta.ba
Velika Kladuša

Projekti su usmjereni ka poboljšanju pružanja usluga građanima, te praćenju svjetskih trendova u pogledu primjene energetske učinkovitosti.

S ciljem poboljšanja pružanja usluga građanima, te praćenja svjetskih trendova u pogledu primjene energetske učinkovitosti, na području općine Velika Kladuša u toku je realizacija više značajnih projekata.

Neki od tih projekta su: "Razvijena, efikasna i odgovorna uprava primjenom e-servisa i IT alata, (eUprava)", "Razvoj energetskih učinkovitih mreža gradova i općina u prekograničnom području, (INGRID)", "Razvoj i implementacija programa zapošljavanja prekvalifikacijom prema potrebama tržišta rada, (LEP II)", te "Zamjena vanjske stolarije i utopljavanje objekta JU II srednja škola Velika Kladuša". 

Projekat "Razvijena efikasna i odgovorna uprava primjenom e-servisa i IT alata", odobren je iz sredstava Grant sheme u okviru UNDP-ova Programa integriranog lokalnog razvoja (ILDP), čija je partnerska općina i Općina Velika Kladuša.

Sredstva za realizaciju Grant sheme osigurale su Vlada FBiH, kao i Vlada Švicarske, putem Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), koji predstavlja zajednički projekat Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Ovaj projekat podrazumijeva uređenje i adaptaciju Općinske vijećnice.

Radovi na uređenju prostorija Vijećnice su u toku, a osim što će dobiti novi, moderan izgled, bit će opremljena i informatičkom opremom, te će se na taj način stvoriti mobilnost informacija i aktivnije uključivanje u rad svih aktera korištenjem dostupne e-aplikacije.

Vrijednost projekta je oko 200.000 KM, a trebao bi biti okončan do polovine, najkasnije do kraja decembra. 

Značajni projekat prekogranične saradnje koje se počeo realizirati prošle godine i trebao bi biti okončan u mjesecu aprilu naredne godine je projekt INGRID, odnosno "Razvoj energetskih učinkovitih mreža gradova i općina u prekograničnom području".

Projekat je vrijedan oko 940.000 eura, a naša općina ga realizira zajedno sa općinom Krnjak, gradom Hrvatska Kostajnica i Podgoricom.

Zahvaljujući ovom projektu Općina Velika Kladuša dobiće parking nadstrešnicu, deset autobusnih stajališta sa solarnim panelima, a OŠ "25. novembar" dobit će novu peć za centralno grijanje na pelet.

Jedan od projekta koji će unaprijediti energetsku učinkovitost i uštedjeti na troškovima energenata je projekat "Zamjena vanjske stolarije i utopljavanje objekta JU II srednja škola Velika Kladuša".

Narednih dana kreće se sa radovima, sa postavljanjem stolarije na 45 vanjskih otvora i sa postavljanjem završnog sloja fasade na 900 m2 objekta.

Vrijednost projekta je oko 70.000 KM. 50.000 su sredstva Federalnog ministarstva prostornog uređenja, a ostatak finansira Općina Velika Kladuša.

Također aktuelan je i projekt koji se sa oko 48.400 KM finansira iz ekoloških naknada za prošlu godinu i koji se odnosi na nabavku 1.020 kanti za selektivno odlaganje otpada u domaćinstvima.

Značajan je projekt LEP II "Razvoj i implementacija programa zapošljavanja prekvalifikacijom prema potrebama tržišta rada" kojeg finansira Međunarodna organizacija rada, a koji ima za osnovni cilj da se pokuša naći rješenje za poboljšanje kvalitete radne snage.  

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije