Derventa prva lokalna zajednica u BiH koja ima pripremljenu tipologiju stambenih zgrada

30.11.2021. 15:32 / Izvor: Akta.ba
Derventa

Grad Derventa je prva lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini koja ima pripremljenu tipologiju stambenih zgrada.

Zahvaljujući INER projektu i LIR Evoluciji kao lokalnom partneru, Grad Derventa je prva lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini koja ima pripremljenu tipologiju stambenih zgrada. 

"Lokalnom tipologijom su definisani tipovi stambenih objekata u zavisnosti od perioda, vrste i načina izgradnje. Za svaki definisani tip objekta, predložene su mjere unapređenja energetske efikasnosti, sistema za grijanje i pripremu sanitarne tople vode i to za standardno i poboljšano unapređenje. Lokalna tipologija  daje uvid u moguća smanjenja potrebne energijom prilikom realizacije nekih od predloženih mjera uporedno i očekivane rezultate u odnosu na trenutno stanje", kazali su iz LIR Evolucije.

Tipologiju stambenih zgrada Grada Derventa možete pogledati na linku.

Lokalna tipologija stambenih objekata omogućava vlasnicima da identifikuju najoptimalnija unapređenja, koja će im omogućiti bolji komfor, smanjenje potrebne energije za grijanje, hlađenje ili pripremu tople sanitarne vode, a na osnovu toga i smanjenje mjesečnih izdataka. Tipologija omogućava i lokalnoj samoupravi da definiše ciljeve i realizuje specifične mjere podrške u cilju unapređenja energetske efikasnosti na nivou zajednice.

Projekt INER se implementira u okviru CBC HR-BiH-CG programa i kofinansiran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije