Novalić-Topić: U Orašju planirana izgradnja autoceste i plinovoda (VIDEO)

07.12.2021. 09:42 / Izvor: Fena
autocesta

Foto: fena

Premijer FBiH Fadil Novalić je naveo da posjeta Posavskom kantonu predstavlja sastavni dio njihove aktivnosti uvijek pred Novu godinu kada formatiraju budžet za narednu godinu.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je u Orašju održao sastanak s premijerom Posavskog kantona Đurom Topićem.

Na sastanku su učestvovali federalni ministri prometa i komunikacija Denis Lasić, energije, rudarstva i industrije Nermin Đindić i pravde Mato Jozić, te predsjednik Skupštine Posavskog kantona Blaž Župarić, ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja PK Dragutin Živković, ministar prometa, veza i zaštite okoliša PK Anes Osmanović i ministar pravosuđa i uprave PK Pero Radić.

Prema riječima premijera Posavskog kantona Đure Topića, sastanak je bio prilika da se razgovara o planu izgradnje buduće autoceste Orašje-Brčko-Tuzla, planu plinifikacije i potrebe za izgradnjom plinovodne mreže na području Posavske županije, kao i drugim temama bitnim za ovu županiju.

To je prevashodno, kako je dodao, poljoprivreda gdje i dalje očekuju značajnu podršku Vlade Federacije BiH preko resornog ministarstva poljoprivrednim proizvođačima u okolnostima poskupljenja svih repromaterijala u poljoprivredi.

"Također, nastavak ulaganja i izgradnje vodoprivrednih objekata, podršku u izgradnji poduzetničkih zona prvenstveno na podučju Odžaka gdje se otvara nova perspektiva otvaranjem autoceste i mosta na Svilaju, kao i podršku jačanju tog prelaza što se tiče robnog prometa", naveo je Topić.

Izrazio je zahvalnost Vladi Federacije BiH na podršci koju je kanton imao prošle i ove godine kada je riječ o grantu nižim nivoima koji su bili bitni za održavanje budžetske stabilnosti tog kantona, dodajući da se nadaju nastavku te podrške i u budućnosti.

Premijer FBiH Fadil Novalić je naveo da posjeta Posavskom kantonu predstavlja sastavni dio njihove aktivnosti uvijek pred Novu godinu kada formatiraju budžet za narednu godinu.

"Kolege iz Posavskog kantona su nam iznijeli šta je to za njih bitno, a to su posebno poljoprivreda, vodoprivreda i drugo. Orašje postaje interkonektivno, ovdje smo planirali i autocestu dovesti s juga na sjever i plinovod", naveo je Novalić naglašavajući važnost ovog kantona i u smislu raspodjele javnih prihoda i transfera.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije