Tender od 73,7 miliona KM: Gradi se postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE Tuzla

08.12.2021. 11:38 / Izvor: Akta.ba
te tuzla

Elektroprivreda BiH objavila tender za izvođenje radova na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na Bloku 6 sa izradom glavnog projekta u Termoelektrani Tuzla.

Termoelektrane su među najvećim zagađivačima u našoj zemlji, ali se postrojenjima za odsumporavanje dimnih gasova može znatno smanjiti emisija sumpor-dioksida tako da se svede na minimum.

Elektroprivreda BiH objavila tender za izvođenje radova na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na Bloku 6 sa izradom glavnog projekta u Termoelektrani Tuzla. Procijenjena vrijednost radova je 63 miliona KM, odnosno 73,7 miliona KM sa PDV-om.

U skladu s idejnim projektom, tehnologija odsuporavanja metodom polusuhog postupka mora da osigura smanjenje postojeće emisije dimnih gasova na vrijednosti < 200 mg/Nm3 kako bi se ispunili zahtjevi EU Direktive.

Idejnim projektom je planirana izgradnja postrojenja za odsumporavanje kako bi se smanjila vrijednost emisije SO2. Postrojenje će crpiti dimne gasove iz kanala koji odvode dimne gasove iz kotla bloka 6. Opseg rada postrojenja za odsumporavanje treba biti za 966 000 Nm3/h sirovih ili vlažnih dimnih plinova. Osim smanjenja emisije SCE, postrojenje za ODG smanjit će i prašinu iz izlaznih dimnih plinova. 

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, postrojenje neće sadržavati tečni otpad, a bit će projektovano za radni period od minimalno 20 godina tako da osigura potpunu fleksibilnost.

Slobodna površina predviđena za građenje postrojenja za odsumporavanje nalazi se zapadno od Bloka 6, a sa južne strane se nalazi protupožarni put, koji će ujedno biti i servisni put za postrojenje odsumporavanja.

"Termoelektrana ima relativno visoke emisije SO2 s ukupnom emisijom od oko 50.000 t godišnje, od čega najveći udio, oko 45%, ima Blok 6 koji koristi mrki ugalj. Doprinos TE "Tuzla" ukupnoj proizvodnji električne energije u Bosni i Hercegovini iznosi oko 15%. Doprinos emisije SO2 iz Bloka 6 u ukupnoj emisiji sumpornih oksida iz svih termoelektrana na ugalj iznosi oko 25%, dok je specifična emisija SO2 po jedinici proizvedene električne energije oko 15 g/kWh", navodi se u procjeni utjecaja na okoliš za projekat izgradnje postrojenja.

Inače, početkom godine objavljen je isti tender za uzgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih plinova na Bloku 7 u Termoelektrani "Kakanj". Postupak je tokom cijele godine bio u procesu izmjena, žalbi i odgađanja.

S druge strane, Elektroprivreda Republike Srpske je prije nekoliko godina pristupila projektu odsumporavanja dimnih gasova na Termoelektrani "Ugljevik", imajući u vidu da ova elektrana električnu energiju proizvodi iz uglja, u kojem je imala 4,3 posto sumpora.

Prošle je godine svečano otvoreno postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u čiju je izgradnju investirano 190 miliona eura. Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova je nakon probnog rada pokazalo izuzetne rezultate - emisija SO2 i čvrstih čestica je bila skoro zanemariva.

Realizacijom ovog projekta Termoelektrana "Ugljevik" je trebala postati najčistija termoelekrana u Bosni i Hercegovini. Međutim, Termoelektrana Ugljevik, uz TE u Tuzli i Gacku, ostale su najveći zagađivač u BiH jer pogon nema upotrebnu dozvolu i neizvjesno je kada će je dobiti.

Podsjetimo, prema direktivama EU i obavezi zaštite životne sredine, BiH mora rješavati ovaj problem.

Sekreterijat Energetske zajednice (EZ) uputio je 4. februara pisma upozorenja BiH, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji u kojima izražava zabrinutost u vezi implementacije Nacionalnih planova o smanjenju emisija.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije