Objavljen tender za izradu studije opravdanosti tramvajske pruge prema Dobrinji i Šipu

23.12.2021. 09:44 / Izvor: Akta.ba
tramvajska pruga

Ministarstvo saobraćaja KS objavilo je nabavku usluga izrade studije opravdanosti izgradnje tramvajske pruge Nedžarići-Dobrinja i Željeznička stanica-Šip.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo objavilo je nabavku usluga izrade studije opravdanosti izgradnje tramvajske pruge Nedžarići-Dobrinja i Željeznička stanica-Šip, saznaje Akta.ba.

Izrada studija opravdanosti izgradnje tramvajske ovim sarajevskim nasljeima planirana je planom javnih nabavki i programom Ministarstva saobraćaja KS u ovoj godini.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora je 100.000 KM bez PDV-a .

Tehničko-ekonomska analiza o opravdanosti izgradnje potrebna je da bi se mogla donijeti odluka o izgradnji predmetne tramvajske pruge. Analizom će se utvrditi pravac i gravitaciono područje pruge, očekivani troškovi, njen uticaj na ostalu mrežu linija javnog prijevoza, itd. 

"Na osnovu ovako utvrđenih podataka i sprovedenih detaljnih komparativnih analiza sa drugim prijevoznim sistemima, donijet će se odluka o opravdanosti izgradnje pruge. Nakon toga se može pristupiti projektovanju i izradi ostale investiciono-tehničke dokumentacije", navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Ciljevi studije su izvršiti saobraćajnu analizu i prognozu tokova na relaciji Nedžarići – Dobrinja, utvrditi postojanje društveno-ekonomske opravdanosti za realizaciju projekta, te uslove za finansijsku opravdanost i izvodljivost projekta, kao i rizike za realizaciju projekta. 

Podsjetimo, ministar Adnan Šteta ranije je kazao da su izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, zatim prema Šipu i Dobrinji samo neki od prioritetnih projekata Ministarstva saobraćaja KS.

Tramvaji do Dobrinje išli bi između porušenog staračkog doma i hotela "Radon plaza" u Nedžarićima, a prema Šipu "Prvom transverzalom".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije