Uloženo više od 20 miliona KM u projekte u Hercegovini

27.12.2021. 10:23 / Izvor: SRNA
Het

Preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici" /HET/ posljednjih nekoliko godina realizovalo je kapitalne projekte od velikog značaja za Hercegovinu, čija ukupna vrijednost prelazi 20 miliona KM.

Preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici" /HET/ posljednjih nekoliko godina realizovalo je kapitalne projekte od velikog značaja za Hercegovinu, čija ukupna vrijednost prelazi 20 miliona KM, izjavio je danas Srni rukovodilac investicija i izgradnje u HET-u Danilo Ilić.

Iako je za ovo preduzeće u narednom periodu prioritetno ulaganje u nove proizvodne energetske objekte, Ilić je najavio da će, u skladu sa mogućnostima, istovremeno kao i do sada, nastaviti da pomažu hercegovačke opštine u kojima posluju kako bi građanima omogućili bolje uslove za život.

On je ukazao da je za HET uvijek bilo veoma značajno investiranje u društveno odgovorne projekte, jer se na taj način poboljšava život građana, ali i razvoj privrednih grana poput turizma, saobraćaja i vodosnabdijevanja.

Ilić je naveo da je HET u Trebinju ove godine završio izgradnju zatvorenog bazena, koji je već pušten u probni rad, a u koji su uložili oko 13 miliona KM i koji predstavlja jedan od najvećih kapitalnih projekata realizovanih do sada ne samo u Trebinju, već i šire.

"Urađena je regulacija `Ćatovića kraka`, čime je povećana propusna moć rijeke Trebišnjice kroz urbani dio grada i spriječeno plavljenje lokalnih naselja", istakao je on i napomenuo da je HET pomogao lokalnu zajednicu i izgradnjom saobraćajnice prema brani Grančarevo, kao i sistema za navodnjavanje "Mokro polje" i rezervoara pitke vode "Vrelo oko".

On je pojasnio da su ove godine završeni prethodno započeti, a da su istovremeno počeli da se realizuju i neki drugi veliki projekti, znatne vrijednosti.

"Od novih projekata počela je izgradnja mosta na obilaznici oko Trebinja, čija je vrijednost 10,5 miliona KM. U narednom periodu planira se spajanje šetališta, od trebinjske male brane do naselja Pridvorci, a planirana je i izgradnja šetališta od bazena "Bregovi" do manstira Tvrdoš", najavio je Ilić.

Pomogli su, napomenuo je, ne samo realizaciju projekata u Trebinju, već i u drugim hercegovačkim opštinama iz sliva Trebišnjice, u Nevesinju i Bileći.

Izvršni direktor HET-a za proizvodnju i tehničke poslove Ilija Tamindžija ukazao je da su posljednjih pet godina najveća ulaganja u lokalne zajednice u Hercegovini.

On je naveo da je u Nevesinju, tokom prethodnih godina, kroz projekat Hidroelektrana "Dabar" prvi put riješen višedecenijski problem vodosnabdijevanja tog grada, koji je priključen na napajanje sa dva izvorišta, što imaju rijetko koji gradovi u Republici Srpskoj.

Tamindžija je istakao da je u okviru tog projekata završena i nova, bolja saobraćajnica koja spaja Nevesinje sa Bilećom i Trebinjem, te podsjetio na sve urađeno u Trebinju, poput uređenja obala, šetališta, bazena i obilaznice kojom se smanjuju gužve.

Za poboljšanje vodosnabdijevanja HET je investirao oko tri miliona evra u rezervoar "Vrelo oko", a završetkom i ostalih pratećih objekata, grad Trebinje više nikad ne bi trebalo da ostane bez vodosnabdijevanja, rekao je Tamindžija.

On je napomenuo da su značajna ulaganje i u Bileći, te u Berkovićima i Nevesinju kroz projekat "Gornji horizonti", koji je višenemjenski i ne samo energetski značajan, već i za poljoprivredu, odnosno navodnjavanje ili isušivanje poljoprivrednih površina, te vodoprivredu i odbranu od poplava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije