Kinezi grade sve veće energetske objekte u BiH

30.12.2021. 08:24 / Izvor: Nezavisne novine
Kinezi RS

Kineske kompanije praktično "poklopile" izgradnju svih većih energetskih kapaciteta u Bosni i Hercegovini.

Kineska nacionalna aerotehnološka kompanija za međunarodni inženjering (AVIC) u utorak je počela sa izgradnjom energetskog sistema Hidroelektrane Bistrica, koji će se sastojati od tri stepenasto raspoređene elektrane ukupne vrijednosti 102 miliona eura, i ono što je zanimljivo jeste da su kineske kompanije praktično "poklopile" izgradnju svih većih energetskih kapaciteta u Bosni i Hercegovini. 

"Za razliku od Kineza, EU pažljivije tretira to pitanje vodeći računa o ekologiji, klimi itd., dok kineske kompanije i kineski kapital nemaju te naočare ili taj filter i ne fokusiraju se na projekte koji će imati dugoročnu održivost. Oni rade geopolitički i isključivo ekonomski i to ne samo u BiH, već i u svim zemljama zapadnog Balkana. Ono što može predstavljati problem jeste finansiranje takvih projekata ako stvari krenu neželjenim tokom", rekao je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Kada je riječ o posljednjem energetskom projektu koji gradi kineska kompanija, odnosno HE Bistrica, objekat se nalazi u donjem toku rijeke Bistrice, uz magistralni put Foča - Sarajevo. HE Bistrica podrazumijeva tri stepenasto raspoređene elektrane, a svaka će se sastojati od brane, dovodnog tunela, cjevovoda i mašinske zgrade. Ukupna instalisana snaga ovog sistema je 39 megavata sa ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat-časa električne energije. Cijena cijelog projekta je 102 miliona eura, a investitori su preduzeća Hidroelektrane Bistrica i preduzeće Hidroelektrane na Drini, koje je i većinski vlasnik, a novčanu podršku pružila je i "Elektroprivreda Republike Srpske". Kada je riječ o izvođaču radova, kompanija AVIC sto odsto je u vlasništvu države, a kako je rekao Radovan Višković, premijer Republike Srpske, ne bi mogla doći raditi da iza toga ne stoji podrška države Kine.

"Ponosan sam na tu činjenicu. Ponosan sam na činjenicu što smo ovdje mogli da čujemo i himnu Republike Srpske i himnu Kine pored ovih zastava, koje nikome nisu prijetnja, već su zastave razvoja, prosperiteta svih koji žele dobro BiH", rekao je Višković.

On je rekao da će u najskorije vrijeme već poslije Nove godine biti potpisani ugovori sa kineskom bankom i kineskim izvođačem radova za izgradnju Hidroelektrane na Dabru.

"To je decenijski projekat Hercegovine i ovog dijela Republike Srpske", rekao je Višković. 

HE Dabar, čija je ukupna vrijednost oko 650 miliona KM, gradiće kineska kompanija "China Energy Gezhouba Group". Ova HE imaće instalisanu snagu od 159,15 MW i 251,80 GWh proizvodnje električne energije.

Jedan od najvećih poslijeratnih energetskih projekata u BiH izgradili su takođe Kinezi i to kineska kompanija "Dongfang Electric Corporation" (DEC), koja je gradila TE Stanari. Ova kineska kompanija, prema referencama, izgradila je oko 480 termoelektrana širom svijeta. Konzorcijum kineskih državnih kompanija "China Cezhouba Group Company" i "Guandong Electrical Power Desing Institute" još 2014. godine potpisali su i ugovor o gradnji bloka 7 TE Tuzla, mada je veliko pitanje šta će biti od ovog projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije