Na krovu vidikovac: Pogledajte kako će izgledati nova zgrada vrtića "Narcis" na Grbavici

11.01.2022. 14:36 / Izvor: Akta.ba

U prostorijama Općine Novo Sarajevo održana je prezentacija projektnog prijedloga Idejnog arhitektonskog rješenja vrtića "Narcis" i makete projektnog prijedloga.

U prostorijama Općine Novo Sarajevo održana je prezentacija projektnog prijedloga Idejnog arhitektonskog rješenja vrtića "Narcis" i makete projektnog prijedloga.

Idejno rješenje prezentirali su predstavnici Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, prof.dr. Adnana Pašić, Zulejha Šabić – Zatrić i Ena Osmanović, a na osnovu potpisanog Ugovora sa Općinom Novo Sarajevo.

vrtić narcis

Prezentaciji je prisustvovao načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović koji je inicijator realizacije navedenog projekta sa saradnicima, te predstavnici JU “Djeca Sarajeva” kao krajnji korisnici vrtića.

Postojeći objekat vrtića "Narcis" nalazi se na Grbavici u ulici Grbavička bb, u neposrednoj blizini objekta "Dječija kuća" Novo Sarajevo. Idejno arhitektonsko rješenje u okviru  parcele vrtića predvidio je kolske i pješačke površine koje razdvaja objekat vrtića. Predviđen je parking prostor koji sadrži deset parking mjesta, od čega je pet parking mjesta namijenjeno za privremeno parkiranje roditelja, četiri za uposlenike i jedno mjesto za dostavno vozilo kuhinje unutar posebnog ekonomskog natkrivenog dvorišta. Pored zgrade vrtića nalazi se ozelenjeno igralište obogaćeno igralištem sa bazenom sa pijeskom i platformom sa spravama za igru djece.

vrtić narcis

Objekat vrtića sadrži prizemlje, sprat i potkrovlje, zatim podrumsku etaža koja je isključivo namjenjena za skladište. U okviru prizemlja su predviđeni prostori za dvije jasličke grupe i jednu mješovitu grupu, čajna kuhinja, trpezarija koja ujedno služi i kao prostor za više namjena, te ostali prateći prostor, dok je na spratu predviđen prostor za četiri vrtičke grupe.

Iznad krovne plohe nalazi se vidikovac vrtića otvoren prema ozelenjenom igralištu, rijeci Miljacki i Vilsonovom šetalištu. Vidikovac služi kao auditorij i svečana sala za predstave i koncerte kapaciteta do 200 mjesta, ali i za igru i različite aktivnosti djece.

Nakon Idejnog rješenja, slijedi pribavljanje urbanističke sagladnosti i izrada Izvedbenog projekta za izgradnju objekta vrtića “Narcis”, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

novo sarajevo

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije