Milionski projekat: U toku tender za opremanje interpretacijskog centra u Hutovom blatu

25.01.2022. 13:16 / Izvor: Akta.ba
hutovo blato

Javno poduzeće Park prirode Hutovo blato u sklopu Projekta Putevi endema- ePATH raspisalo je poziv za dodjelu ugovora za opremanje Interpretacijskog centra.

Javno poduzeće Park prirode Hutovo blato u sklopu Projekta Putevi endema- ePATH raspisalo je poziv za dodjelu ugovora za opremanje Interpretacijskog centra. 

Izabrani dobavljač treba da osigura dostavu i ugradnju akvarijuma u čiju cijenu su uračunati dostava, isporuka, transport, montaža, puštanje u rad i obuka osoblja za rad na akvariju. Također, tender uključuje dostavu materijala, grafičku pripremu u koordinaciji sa stručnim tijelima investitora, izradu, transport i montažu elemenata zbirke endemskih i ugroženih vrsta riba, biljaka i ptica Hutova blata, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Pored ove zbirke, traži se i dostava materijala, priprema u koordinaciji sa stručnim tijelima investitora, izrada, transport i montaža izložbene postavke - umjetne močvare sa modelima karakterističnih ptica, kao i postavka interaktivnog zida, pratećeg softvera i aplikacije. 

Planirana je i ugradnja sistema za prijenost gniježdenja, video sistema za snimanje gniježdenja, ostale računarske opreme, audio i rasvjetnog sistema i projektora. Budući Centar imat će i edukativni zid kao i opciju virtualne stvarnosti, kontrolnu sobu i drugo.

Za potrebe unapređenja turističke ponude u Parku prirode Hutovo blato, ugovorni organ traži dobavljača sa relevantnim iskustvom i stručnošću u isporuci robe za opremanje interpretacijskog centra u Parku prirode Hutovo blato.

Partneri na projektu su prepoznali potrebu za uspostavljanjem i opremanjem vlastitih prostorija i sve mjere koje treba poduzeti da sobe rade na najbolji mogući način. 

Opremanjem renoviranih prostorija park će imati za cilj edukaciju i podizanje svijesti o važnosti očuvanja prirode i endemskih vrsta unutar parkova. Ugovarač će koristiti centar za tumačenje za edukaciju ljudi o oko 160 vrsta ptica koje se nalaze unutar parka i očuvanju njihovog prirodnog staništa.

U cijenu je uključena sljedeća oprema za Interpretacijski centar u Hutovom blatu: npr. akvarij, izložbene kolekcije, video zid, prijenos gnijezda, ekrani, audio i rasvjetni sistem, projektor, edukativni zid, VR set, medijski/edukativni sadržaj, server soba, namještaj i distribucija/montaža. 

Oprema će se kupovati u skladu sa tehničkom dokumentacijom (odnosno idejnim projektom za opremanje Interpretacijskog centra u Hutovom blatu, navodi se.

Irena Rozić iz Hutovoga blata, kao vodećeg partnera u ovom projektu, poručila je kako je zajednički cilj partnera na projektu ePATH promocija i verifikacija zaštićenih, ugroženih i endemskih vrsta kako bi iste integrirali u turističku ponudu i približili javnosti.

"Hutovo blato kao park prirode zaštićen je upravo temeljem bioraznolikosti koju ovdje imamo. Sljedeće što ćemo raditi je interpretacijski centar s novim sadržajima, a sve u cilju povećanja turističke ponude Hutovog blata i cijelog ovog kraja“, navela je Rozić.

Inače, projekt "Endemic pathway – ePATH" implementiraju tri partnera: Park prirode Hutovo blato, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore te Grad Makarska koji imaju za cilj kreirati zajedničku turističku ponudu u tri zaštićena područja (Park prirode Hutovo blato, Tivatska solila i Botanički vrt Kotišina) kroz promociju prirodnih (endemske vrste) i kulturnih vrijednosti. 

Projekt je podržan kroz Interreg IPA Prekograničnu suradnju Hrvatske – Bosne I Hercegovine – Crne Gore 2014 – 2020 kao jedan od programa IPA II fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 1,5 miliona eura, od čega je 1,3 miliona eura bespovratnih sredstava EU IPA II fondova. Projekt je počeo 01. studenoga 2020. i trajat će 24 mjeseca.

Glavni rezultat projekta ePATH je povećanje dolazaka nerezidenata koji borave u hotelima i sličnim objektima.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije