Narušeni partnerski odnosi: Ferretto Group nije ispunila obaveze prema Općini Usora

17.02.2022. 13:01 / Izvor: Akta.ba
Usora

Talijanska firma koja je registrovana u Usori još od 2015. godine nije ispunila ove ugovorne obaveze. Općina Usora je zbog toga pokrenula sudski spor koji je okončan neuspješno po tužitelja.

Nakon što su Općina Usora i Ferretto Group Central Europe d.o.o. potpisali  Ugovor o prometu nepokretnosti 16.3.2016. godine, trebao je uslijediti rast zapošljavanja u ovoj općini. To bi dovelo do prosperiteta i pozitivnih ekonomski učinaka za obije strane.

Izgradnja proizvodnih kapaciteta bila je planirana na površini od cca 100.000 m2 uz stupanj izgrađenosti od  40%. Za gradnju su trebale biti angažirane usorske građevinske operative, te zaposleno mimalno 120 radnika.

Talijanska firma koja je registrovana u Usori još od 2015. godine nije ispunila ove ugovorne obaveze. Općina Usora je zbog toga pokrenula sudski spor koji je okončan neuspješno po tužitelja.

Akta.ba je 2018. godine pisala o navedenim ugovorima kojima je prethodilo potpisivanje  ugovora o kupoprodaji zemljišta radi izgradnje proizvodnih kapaciteta za proizvodnju skladišnih sustava (metalne police i regali za paletna skladišta kao i drugi sustavi za skladištenje), odnosno premještanje tvornice iz Vicenze u Usoru. Tada je u Općini Usora za deset mjeseci broj zaposlenih povećan gotovo za 300 radnika ili 30 posto, a očekivanih novih 100 zaposlenih u Ferretto Group u 2018. godini trebao je dodatno povećati zaposlenost za  osam posto.

Narušeni partnerski odnosi

Nakon što je Općina Usora pokrenula sudski spor ovo je narušilo partnerske odnose te je generalni direktor Ferretto Group S.p.A, Vicenza, Italija Otello Dalla Rosa predložio iznalaženje načina za povratak partnerskih odnosa, kakvi su trebali biti od početka dolaska ovoga talijanskog investitora.

Održano je nekoliko sastanaka s načelnikom i predsjedateljem Općinskog vijeća na kojima su definirani koraci za unapređenje međusobnih odnosa.

"Kao potvrdu dobrih namjera Ferretto Group S.p.A je uplatio općini Usora 35.000 € na ime pomoći u realizaciji projekta 'Zamjena stolarije i sanacija krovišta u školama'", naveli su iz Općine Usora.

Općinsko vijeće Usora je 15. februara  ove godine održalo tematsku sjednicu na kojoj je prezentiran Memorandum o razmijevanju.

"Hronologiju međusobnih odnosa i Memorandum predstavio je Općinski načelnik Zvonimir Anđelić i   generalni direktor Ferretto Group S.p.A. Otello Dalla Rosa, kojom prigodom je iskazana želja za uspostavom boljih partnerskih odnosa kako bi se od ove investicije umjesto problema kreirala 'bolja i ljepša priča' u obostranom interesu", saopćeno je.

U raspravi o predloženom Memorandumu o razmijevanju sudjelovali su i vijećnici u Općinskom vijeću, nakon čega je usvojen Zaključak kojim je podržano potpisivanje Memoranduma, uz određene dopune.

Potpisan Memorandum o razumijevanju 

Načelnik Zvonimir Anđelić i generalni direktor Otello Dalla Rosa jučer su potpisali Memorandum o razmijevanju u cilju poboljšanja međusobnih odnosa i razvoja lokalne zajednice općine Usora i Ferretto Group Central Europe d.o.o. Usora.

Sporazumom o razumijevanju precizirana su načela saradnje koja će Ferretto Group S.p.A posebno realizirati kroz:

  • Aktivnosti u suradnji sa Službom za zapošljavanje općine Usora gdje će se prednost u zapošljavanju dati stanovnicima nastanjenim u općini Usora kao i dobavljačima iz općine Usora po tržišnim cijenama,
  • Aktivnosti na izradi dugoročnog plana poslovanja  i investiranja s rokom izrade do kraja 2022. godine,
  • Potpisivanje izjave da neće teretiti općinu Usora za iznos sudskih i advokatskih troškova  nastalih u sudskom sporu između općine Usora i Ferretto Group Central       Europe d.o.o. Usora i kroz Pomoć sportskim, humanitarnim i ostalim aktivnostima u cilju razvoja općine Usora.

Općina Usora će suradnju posebno realizirati kroz:

Odustajanje od pokrenute revizije u vezi sa sudskim sporom između Općine i Ferretto Group Central Europe d.o.o. Usora, a koja je pokrenuta od strane općine Usora i Potporu razvoju Ferretto Group Central Europe d.o.o. Usora, sukladno zakonskim ovlaštenjima općine Usora.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije