Počela 4. faza izgradnje separatne kanalizacione mreže u Švrakinom Selu

18.02.2022. 10:28 / Izvor: Akta.ba

U naselju Švrakino Selo, Općina Novi Grad Sarajevo nastavila je realizaciju ovog infrastrukturnog projekta značajnog za stanovnike mjesne zajednice "Švrakino Selo II".

Nakon što je u prethodnom periodu izgrađeno oko 800 metara separatne kanalizacione mreže, odnosno duplog cjevovoda za fekalnu i oborinsku kanalizaciju u ulicama Kodžina i Vejsila Čurčića, u naselju Švrakino Selo, Općina Novi Grad Sarajevo nastavila je realizaciju ovog infrastrukturnog projekta značajnog za stanovnike mjesne zajednice "Švrakino Selo II" , koji su imali problem sa improviziranom kanalizacionom mrežom, koja je prouzrokovala puno problema u ljetnom i zimskom periodu.

Izgradnja separatne kanalizacione mreže u ovom dijelu Švrakinog Sela nastavak je realizacije velikog i skupog projekta izgradnje kanalizacione mreže koja će biti priključena na gradski kanalizacioni sistem kojim upravlja KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo, a koji se radi fazno. U toku je 4. faza realizacije projekta, a radovi se izvode na dionici dužine oko 300 metara u ulici Kodžina od broja 101 do broja 151, koja spaja ulice Vejsila Čurčića i Novopazarsku. Izgradnjom oko 600 metara kišne i fekalne kanalizacije, na koju će biti priključeno oko 20 individualnih stambenih objekata, te ugradnjom šahtova i slivnika, riješit će se dugogodišnji problem plavljenja iz Novopazarske ulice. Rok za završetak radova je početak aprila ove godine, nakon čega će se pristupiti asfaltiranju kompletne saobraćajnice.

Nakon radova u Kodžinoj ulici, izgradnja separtane kanalizacione mreže bit će nastavljena u dijelu ulice Vejsila Čurčića od broja 22-141 sa izgradnjom 22 priključka na fekalnu i na kišnu kanalizaciju.

Za realizaciju projekta izgradnje separatne kanalizacione mreže u ulicama Kodžina i Vejsila Čurčiča potpisan je okvirni sporazum sa izvođačem radova u vrijednostio od 475.605,00 KM. Iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo izdvojeno je 200.000 KM, a projekat sufinansira Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS sredstvima iz vodnih naknada u iznosu od 293.519 KM.

Općina je pribavila sve potrebne dozvole za izvođenje radova, provela proceduru javne nabavke i izvršila izbor najpovoljnijeg izvođača radova. Zavod za izgradnju KS će vršiti nadzor nad izvođenjem radova.

Također, Općina je osigurala i Glavni projekat separatne kanalizacione mreže u ulicama Kodžina i Vejsila Čurčića projektovane dužine 4.518 metara kanala DN 300 mm i 54 metra DN 400 mm. Procijenjena investicijska vrijednost cijelog projekta je oko 2,5 miliona KM.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije