Rekonstrukcija atletske staze u Centru "Safet Zajko"

22.02.2022. 11:29 / Izvor: Akta.ba
rekonstrukcija staze

Općina je osigurala sredstva i provela proceduru odabira izvođača radova kako bi se završni sloj staze obnovio.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je sa Majom Bralović - Smith, direktoricom  firme "Mibral" d.o.o. ugovor za izvođenje radova na rekonstrukciji tartan staze u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju '"Safet Zajko", u vrijednosti od 89.973 KM.

atletska staza

Prva atletska staza za trčanje u općini Novi Grad Sarajevo otvorena je u septembru 2015. godine, kada je bilo upriličeno i otvaranje Centra za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko". Obzirom na to da atletska staza ima svoj vijek trajanja, odnosno njen završni sloj, i da je prema preporukama Međunarodne atletske federacije (IAAF) njeno korištenje predviđeno u trajanju od pet godina, Općina je osigurala sredstva i provela proceduru odabira izvođača radova kako bi se završni sloj staze obnovio. 

Rekonstrukcija atletske staze radit će se na veliku radost svih koji vole trčanje i treniranje, kao i boravak u prelijepom ambijentu Centra "Safet Zajko" u okviru njegovog bogatog zelenila u kojem se atletska staza nalazi.

"To je prva staza koju smo mi izgradili i veliki je broj stanovništva koristi. Između ostalih i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, jedan od svojih treninga imao je upravo na atletskoj stazi u Centru "Safet Zajko". Znamo da je tu često bio i Amel Tuka i mnogi drugi sportisti. Atletski klub Novi Grad svake godine organizira meeting na toj stazi i ona je vrlo važna za razvoj atletike. Značajno je da imamo tu stazu i da ona koristi svim generacijama. Zanimljivo je da je pored atletičara koriste i sportisti svih drugih sportova, među kojima su košarkaši, fudbaleri, a vrlo često i pripadnici policijskih agencija koji imaju svoje pripreme, treninge i ja sam sretan da ćemo ih obradovati njenom obnovom", kazao je načelnik Efendić.

Direktorica firme Mibral d.o.o. Maja Bralović-Smith, kazala je da se kao izvođač radova raduje učešću  u ovakvom jednom projektu koji je značajan za širu grupu građana. 

"Rekonstrukcija atletske staze će značiti svima i doprinijeti zdravijem načinu života građana. U svakom slučaju očekujemo da ćemo vrlo brzo biti uvedeni u posao. Specifičnost ovog posla je takva, da je taj gornji sloj jako osjetljiv na vremenske uslove, tako da čekamo dobar vremenski period kada će se to realizovati. Iskustva imamo na nekoliko atletskih staza i biće nam zadovoljstvo da i ovu obnovimo", kazala je Bralović - Smith.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije