Zenica sufinansira projekat "Označavanje i uređenje planinarskih staza na planini Smetovi"

02.03.2022. 14:50 / Izvor: Akta.ba
Zenica

Gradska uprava Zenica podržati će, odnosno sufinansirati, sa 10.000 KM pilot projekat "Označavanje i uređenje planinarskih staza na planini Smetovi".

Gradska uprava Zenica podržati će, odnosno sufinansirati, sa 10.000 KM pilot projekat "Označavanje i uređenje planinarskih staza na planini Smetovi", a kojeg realizira Udruženje građana "Azimuth 135" iz Zenice.

U prošloj godini Udruženje građana "Azimuth 135" je uradilo izvidnicu oko 80 posto staza koje će biti uređene odnosno markirane, te uradilo okvirni proračun potrebnog materijala za nevedeno.

"Kada je u pitanju vremenskih okvir, za markiranje i uređenje staza do Smetova, bit će potrebno okvirno tri do četiri mjeseca, što također zavisi i od vremenskih uvjeta budući da su u pitanju planinarske staze i lokaliteti sa višom nadmorskom visinom", pojašnjava Afan Abazović, predsjednik Udruženja.

Ističe kako će ukupno trajanje projekta biti najviše šest mjeseci, a predviđeno je da se završi najkasnije u avgustu ove godine.

"Uređenjem i markacijom planinarskih staza na Smetovima ujedinila bi se lijepa turistička cjelina koja je već veoma popularna među posjetiocima, građanima Zenice, ali i okolnih gradova. Ovim projektom najbliže i najprostranije zeničko izletište učinilo bi se dostupnim pješacima, planinarima i biciklistima iz nekoliko okolnih mjesta odnosno sela koja su odlično uvezana sa gradoma redovnim linijama", pojašnjava Abazović.

Ovim projektom po prvi put će biti urađeno sistematsko, unificirano i po pravilima Planinarskog saveza BiH, markiranje i uređenje neke planine u okolini Zenice i šire.

"Gradska uprava sa mnom na čelu podržava sve projekte u gradu, pa smo tako odlučili podržati i ovaj koji je društveno-koristan. Često govorim svima koji dolaze sa sličnim zahtjevima kako je novac koji mi traže zapravo njihov, odnosno novac građana, a da se kao gradonačelnik trudim da ga raspoređujem na što korektniji i transparentniji način. Vjerujem da će ovaj projekat potaknuti rad na markaciji i uređenju svih pješačkih staza i planinarskih staza u okolini Zenice. Kao neko ko voli prirodu i planinarenje, oduševljen sam što će realiziranje ovog projekta učiniti Zenicu jedinstvenim gradom u našoj zemlji koji bi jedini za sada imao na ovaj način uređene planinarske staze", poručio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Inače, ukupna vrijednost projekta "Označavanje i uređenje planinarskih staza na planini Smetovi" iznosi 20.050 KM, a Grad Zenica sufinansirat će ga sa 10.000 KM, dok će preostalih 10.000 KM osigurati Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona.


 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije