Na području općine Banovići uskoro realizacija nekoliko razvojnih i infrastrukturnih projekata

16.03.2022. 08:07 / Izvor: Akta.ba
realizacija projekata

Foto: Akta.ba

Posebna pažnja je posvećena rješavanju problema mostova na cesti koja vodi prema zaštićenom pejzažu Konjuh i izletištu Zlača.

Realizacija infrastrukturnih i razvojnih projekata na području općine Banovići bila je tema jučerašnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića sa načelnikom općine Banovići Begom Gutićem.

Gutić je izrazio nezadovoljstvo tretmanom kojeg su Banovići imali tokom prošle godine i odsustvom podrške Vlade Tuzlanskog kantona projektima ove lokalne zajednice, te izrazio očekivanje da će Banovići u ovogodišnjim planovima i programima kantonalne vlade imati mjesto kakvo i zaslužuju.

Posebna pažnja je posvećena rješavanju problema mostova na cesti koja vodi prema zaštićenom pejzažu Konjuh i izletištu Zlača.

"Na toj dionici puta imamo ukupno četiri mosta na rijeci Oskovi od kojih su tri u izuzetno lošem stanju, a jedan uopće nije funkcionalan i preko njega je zabranjen saobraćaj. Improvizovali smo riječni prijelaz, ali i svaka obilnija padavina i taj prijelaz uništi. Rekonstrukcija tih mostova stvorila bi pretpostavke za značajnija ulaganja i razvoj turizma na ovom području", kazao je Gutić izražavajući očekivanje da će Vlada imati sluha za realizaciju tog projekta.

Osim rekonstrukcije mostova ukazano je potrebu realizacije drugih projekata, poput izgradnje toplovoda od sportske dvorane do Zvjezdare, uređenja vidikovca, značajnijih ulaganja u školske objekte, a što sve u konačnici treba da doprinese podizanju kvalitete života u Banovićima.

Halilagić je rekao da se radi o projektima koji imaju svoju društvenu opravdanost, ne samo sa aspekta građana Banovića, nego i za Tuzlanski kanton u cjelini.

"U skladu sa našim mogućnostima, Vlada će, vodeći računa o prioritetima, s jedne strane, ali i ravnomjernom razvoju svih lokalnih zajednica, pružiti podršku realizaciji projekata koje gradovi i općine budu kandidirali u narednom periodu - kazao je Halilagić, te dodao da se u nekim slučajevima radi o projektima koji će u cjelosti moći biti realizirani tokom ove godine, dok neki od projekata zahtijevaju značajnija ulaganja, te bi se njihova realizacija morala odvijati etapno", saopćeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije