Stojčevac poprima novi izgled: Postavljena javna rasvjeta, slijedi asfaltiranje ceste

18.03.2022. 09:26 / Izvor: Akta.ba
stojčevac

U narednoj fazi rekonstrukcije Stojčevca, za koji su se svi učesnici sastanka složili da je izuzetno važan lokalitet, osim uređenja zelenih površina trebalo bi se pristupiti i instaliranju mobilijara.

Ulična rasvjeta na Stojčevcu, nakon 30 godina, upaljena je u srijedu, 16. marta te je na taj način napravljen novi iskorak u obnovi i rekonstrukciji poznatog sarajevskog izletišta koje je bilo zapušteno i prepušteno zubu vremena u protekle tri decenije.

Nakon istaliranja led rasvjete u ulicama koje vode ka Stojčevcu i na samom lokalitetu Stojčevca, u narednom periodu asfaltirat će se sve ceste, a napravljeni su i prvi konkretni potezi ka obnovi zelenih površina u ovoj istinskoj oazi podno planine Igman.

Naime, načelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur, održao je zajednički sastanak s ministrom privrede Kantona Sarajevo Adnanom Delićem, direktorom Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Asadom Jeleškovićem i direktorom KJP Sarajevo-šume Samirom Omerovićem. Jedna od glavnih tema bio je nastavak planiranih radova na Stojčevcu, a koji se odnose na njegovo ambijentalno uređenja.

Načelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur, učesnicima sastanka kazao je da je pozitivno iznađen onim što je mogao vidjeti na Stojčevcu ali je i naglasio da je prilikom svake posjete vidljiv progres u procesu rekonstrukcije. Uprkos zimskim uslovima, koji nisu idealni za ovakve radove, sve putne komunikacije su u dobroj mjeri spremne za polaganje novog asfalta.

U narednoj fazi rekonstrukcije Stojčevca, za koji su se svi učesnici sastanka složili da je izuzetno važan lokalitet, s velikim turističkim potencijalnom potencijalom, osim uređenja zelenih površina trebalo bi se pristupiti i instaliranju mobilijara.

Načelnik Muzur naglasio je kako je neophodno održati trenutnu dinamiku radova kako bi prvi gosti već ove godine mogli posjetiti rekonstruisani Stojčevac. Uz navedno, Muzur je poručio da ne mari mnogo o tome u čijoj je Stojčevac nadležnosti, ko s njim upravlja, već da se vodi isključivo činjenicom da se on nalazi na teritoriji općine Ilidža.

"Ne želimo da se bavimo s tim šta je čije i ko će tu gazdovati. Naša jedina želja jeste da uredimo lokalitet Stojčevca koji je bio totalno zapušten i zaboravljen u proteklih 25 godina. Mi smo odlučni u namjeri, naravno uz podršku svih učesnika sastanka, da obnovljeni Stojčevac učinimo dostupnim građanima Ilidže, Kantona Sarajevo ali i turistima koji posjećuju glavni grad naše domovine", rekao je načelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur.

Ostali sudionici sastanka pohvalili su radove na Stojčevcu, a direktor KJU za zaštićena prirodna područja Asad Jelešković poručio je kako je javna ustanova koja upravlja lokalitetom Stojčevca želi da mu vrati autentični prijeratni izgled.

"Naša je želja da Stojčevcu vratimo prijeratni izgled. Od klupa, preko hladnjaka, do rekonstrukcije preostalih sadržaja koje je ovo popularno izletište nekada imalo", kazao je Jelešković.

Nakon Stojčevca razgovaralo se i o Hrasničkom stanu, jednom od najpoznatijih lokaliteta na planini Igman, a koji teritorijalno pripada općini Ilidža.

Načelnik Muzur iskazao je spremnost i zainteresovanost Općine Ilidža za uređenjem Hrasničkog stana, a koji bi se uz Stojčevac i već planiranu rekonstrukciju Ratnog puta preko Igman mogao zaokružiti u jednu ozbiljnu cjelinu.

Dogovoreni su i zajednički zaključci koji bi trebali biti osnovne smjernice za nastavak radova na Stojčevcu, kao i pokretanje svih neophodnih procesa kako bi Hrasnički stan poprimio jednu novu dimenziju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije