Njemačka investicija: Prozor-Rama dobiva tvornicu metalnih proizvoda, posao za 120 radnika

28.03.2022. 08:05 / Izvor: Fena
Prozor-Rama

Foto: Ramski vijesnik

Po riječima općinskog načelnika Joze Ivančevića, ukupna ulaganja u tvornicu premašit će iznos od 10 miliona eura.

Općina Prozor-Rama dobiva tvornicu metalnih proizvoda u kojoj će njemački investitor zaposliti najmanje 120 radnika, a uz tvornicu u Poslovnoj zoni "Izlaz" planira se i izgradnja kampusa sa sportskim terenima i šetnicom.

Po riječima općinskog načelnika Joze Ivančevića, ukupna ulaganja u tvornicu premašit će iznos od 10 miliona eura, a sudjelovanje Općine bit će oko 2 miliona maraka.

"Sredinom prošle godine stupili smo u kontakt s direktoricom tvrtke GS HOLDING GmbH iz njemačkog Regensburga Snježanom Kopruner. Ta tvrtka ima većinski udio u tvornici GS TMT u Travniku gdje zapošljava preko 500 radnika. Proizvode razne metalne proizvode, između ostalih i dijelova za svoj električni bicikl, a razvijaju i električno dostavno vozilo. Projekt nam je bio odgovarajući jer u ovoj općini imamo jako malo radnih mjesta za mušku radnu snagu. Do sada sve ide po planu i u konačnici imat ćemo jednu iznimno kvalitetnu tvornicu metalnih proizvoda, uključujući i dijelove za električne bicikle i električna vozila", naglasio je Ivančević.

Za izgradnju poslovne zone Općina je kupila državno zemljište i jedan njegov dio će staviti na raspolaganje njemačkom ulagaču, a za preostale parcele će pokušati animirati i druge moguće ulagače.

Govoreći o tome šta će to značiti za ramski kraj, načelnik kaže kako je najvidljiviji efekt u novim radnim mjestima.

"Službeno pričamo o oko 120 radnika, a svi vjerujemo da će to narasti i na preko 200 novih radnih mjesta. Radnici će biti dobro plaćeni, njemački ulagač je već poznat po dobrim plaćama i dobrom odnosu prema uposlenicima. Kod nas će to biti i malo više, jer će Općina u projekt uložiti ozbiljna novčana sredstva iz svog proračuna. Radi se o oko 2 miliona maraka, plus neki infrastrukturni radovi, ali znamo da je to dobro usmjereno", istakao je Ivančević.

Korist se, po riječima načelnika, ne zaustavlja na uposlenim radnicima.

"Uz tvornicu će se izgraditi kampus sa sportskim terenima, šetnicama, postojat će i kuhinja, pa će lokalni poljoprivrednici imati kupca za sir, salatu, meso…U svakom slučaju, koristi od ovog projekta su višestruke", dodaje Ivančević.

Naglašava kako se usporedno s razvojem tehničkog dijela projekta, vrši i obuka uposlenika, a jedan dio njih već se sada obučava u travničkoj tvornici.

Dalje navodi kako već sada petnaest radnika svaki dan putuje u tvornicu u Travniku gdje rade te se pripremaju za rad u tvornici u Rami.  

"Važno je reći da se za projekt dosad javilo deset inžinjera i dosta onih koji su pred završnim studijom strojarstva i elektrotehnike. Dvojica inžinjera strojarstva su se već vratili iz Zagreba, odnosno Čakovca, i uključili se u ovaj naš projekt, sada se i oni pripremaju u tvornici u Travniku, a dvije inžinjerke koje su tek završile također su se uključile u program obuke za novu tvornicu. Najavili su se i novi kadrovi. Dakle, usporedo s razvojem tehničkog dijela projekta, vršimo obuku uposlenika i rukovodnog osoblja, tako da će s izgradnjom i opremom tvornice odmah početi i proizvodni procesi. Početak rada tvornice predviđamo u prvom dijelu iduće godine", poručuje načelnik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije