Estrada

Foto: Faktor

Investicije / PROJEKTI

Kultnoj Estradi ime je dao Raka Marić, vlasnik je bio i Ćelo Bajramović, sada će tu biti hotel

Već godinama bivše popularno okupljalište Estrada predstavlja pravo ruglo u centru Sarajeva, a uskoro bi tu mogao biti izgrađen potpuno novi objekat.

04.04.2022. 09:35 / Izvor: Faktor

Već godinama bivše popularno okupljalište Estrada predstavlja pravo ruglo u centru Sarajeva, a uskoro bi tu mogao biti izgrađen potpuno novi objekat.

Naime, arhitektonski StudioArh uveliko radi na pripremanju dokumentacije i traži dozvole da bi na ovom mjestu bio izgrađen hotel koji bi se također zvao Estrada.

"Trenutno smo u procesu prikupljanja raznorazne papirologije i urbanističke saglasnosti. Projekat je u sklopu historijskog urbanog konteksta i to će sve duže trajati jer treba da prođe Komisiju za zaštitu spomenika, nadležna federalna i kantonalna ministarstva. StudioArh uveliko radi na pripremanju projekta i dokumentacije. Nas je za ovaj posao angažirao investitor, odnosno firma Mat In", rekli su za Faktor iz ovog arhitektonskog studija.

Kultna Estrada se nalazila prekoputa Ćumurija mosta i kod starije raje budi lijepe uspomene. Kada je otvorena, bila je okupljalište sarajevske šminke i radila je uspješno do rata. Sada je u ruševnom stanju i predstavlja ruglo u strogom centru glavnog grada. U periodu između 1984. i 1992. godine ovaj objekat bio je u vlasništvu estradnog menadžera Rake Marića, koji ga je držao sa bubnjarem benda "Vatreni poljubac" Pericom Stojanovićem.

"Prije nas se zvao Caffe Ada, a ja sam mu dao naziv Estrada. Osam godina to je bilo glavno sarajevsko okupljalište. Ljudi su govorili: Ko nije bio u Estradi, nije bio ni u Sarajevu. Okupljali su se najpopularniji muzičari, glumci, sportisti... Redovni gosti su bili Zdravko Čolić, Goran Bregović... Naravno, to je bio mamac da u Estradu dolaze i najljepše sarajevske djevojke", kazao je za Faktor Raka Marić.

Iz Općine Stari Grad su nam rekli da su cijeneći odredbe Odluke o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", broj 1/21), cjelokupan spis vezano za zahtjev za izdavanje odobrenja za građenje, za radove rekonstrukcije, dogradnje i nadziđivanja postojećeg stambeno-poslovnog objekta, te radove pretvaranja istog u poslovni objekat-hotel u ulici Ćumurija, proslijedila na nadležno postupanje Federalnom ministarstvu prostornog uređenja.

Kao vlasnik Estrade poslije agresije na BiH spominjao se i Ismet Bajramović Ćelo.

PODIJELI:

TAGOVI:

#Estrada

#Hotel

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije