Oživljava se ideja iz 2020. godine: Hoće li se u centru grada "prostrijeti" Sarajevski ćilim

08.04.2022. 11:16 / Izvor: Akta.ba

Načelnik općine Centar Sarajevo Srđan Mandić danas je objavio budući izgled uređenja pješačke staze u Velikom i Malom parku.

Načelnik općine Centar Sarajevo Srđan Mandić danas je objavio budući izgled uređenja pješačke staze u Velikom i Malom parku. Radi se o ideji koja je započeta i prezentirana 2020. godine za vrijeme prethodnog načelnika Nedžada Ajnadžića.

Tada je najavljeno da će se urediti prostor od popularne Hippy klupe, gdje se nalazi istoimeni kafić, do zgrade bivšeg Higijenskog zavoda, današnjeg entitetskog Zavoda za javno zdravstvo, tj. do Alipašine ulice.

Idejno rješenje nazvano Sarajevski ćilim projektovao je arhitekta Amir Vuk Zec. 

Nije precizirao kada će uređenje početi i koliko će trajati, a ono što je poznato je da će šetnica će biti prilagođena slijepim osobama.

Centralno mjesto u novoj šetnici Velikog parka će zauzimati Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Kombinacijom raznih vrsta kamenih ploča i zelenila, duž šetnice, dobit će se efekat „Sarajevskog ćilima“. Planirana je ugradnja vodilica za slijepe osobe, te izgradnja javnog toaleta.

Duž nove šetnice od najmodernijih materijala moguće je napraviti i umjetničke instalacije čija će praktična strana biti korištena za odmor šetača. U Malom parku bi, osim modernog rješenja tramvajske stanice, bilo moguća i izgradnja paviljona.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije