Započeli radovi na izgradnji "dvotračnog turbo rotora" na mostarskom Španjolskom trgu

22.04.2022. 14:44 / Izvor: Akta.ba
rotor mostar

Ovih dana započeli su radovi na rekonstrukciji križanja na Španjolskom trgu.

Ovih dana započeli su radovi na rekonstrukciji križanja na Španjolskom trgu.

Projektom je predviđeno da se postojeći privremeni kružni tok zamjeni sa tzv.“dvotračnim turbo rotorom“ u skladu sa projektnom dokumentacijom.

Radovi će se izvoditi u skladu s projektnom dokumentacijom tvrtke Integra d.o.o. Mostar, a novcima Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i Grada Mostara. Odabrani dobavljač u postupku nabavke je građevinsko poduzeće: HP Investing d.o.o. Mostar. Ukupna vrijednost projekta s PDV-om iznosi 1.051.519,27 KM.

Projekt se financira iz granta Vlade FBiH u iznosu od 500.000,00 KM, a ostatak od 551.519 KM iz proračuna Grada Mostara iz sredstava naknade od elektroprivrede za potopljeno zemljište.

 

Ranije je ovo ministarstvo obznanilo kako su uključeni u realizaciju cestovnih infrastrukturnih projekata u Mostaru, poput radova u Ulici Ante Starčevića, koji su završeni, te rekonstrukcije Avenije, koja je u tijeku. 

Radit će se i sjeverni ulazak u grad, odnosno spoj magistralnih cesta M6.1 i M17, gdje se često u vrijeme prometne špice stvaraju gužve i zastoji. Izrađena je glavna projektna dokumentacija uređenja tog raskrižja, kojom je predviđeno izgradnja tunela za lijevo skretanje iz smjera Mostara prema sjeveru. 

 

U tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih poslova koju vode mjerodavne službe Grada Mostara, a kada postupak eksproprijacije bude završen slijedi priprema tendera za izbor izvođača radova i nadzora. Prema glavnom projektu okvirna procjena troškova je 500.000 KM za izvlaštenje, 4,5 milijuna KM za same radove te 135.000 KM za nadzor. 

Pravila za turbo-rotor

Osnovne značajke turbo rotora su da nema beskonačnog kruženja, a niti prestrojavanja unutar toka, kako bi se u što većoj mjeri izbjegle tzv. točke konflikta, pa je važno da vozači unaprijed znaju gdje žele ići i jednostavno slijede prometne znakove. Turbo rotor projektiran je kao dvotračno raskrižje sa spiralnim tokom kružnog kolnika, a vozni trakovi unutar kružnog toka međusobno su odvojeni uzdignutim razdjelnim elementima koji sprječavaju promjenu voznog traka na mjestu gdje to nije dopušteno. 

Kod prometovanja takvim kružnim tokovima potrebno je da vozači prije nego uđu u rotor pravovremeno donesu odluku o željenom smjeru kretanja, te da prije ulaska u raskrižje zauzmu prometnu traku koja je namijenjena za vođenje prometa u željenom smjeru. U pogledu prometovanja kroz turbo rotor važe ista prometa pravila kao i ustalim vrstama raskrižja, gdje se prometom upravlja postavljenom prometnom signalizacijom. Prednost prolaska definirana je postavljenom prometnom signalizacijom i oznakama na kolniku. (npscp.info) 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije