Nakon 15 godina obećanja kreće gradnja brze ceste Lašva-Nević Polje, potpisan ugovor

26.04.2022. 11:42 / Izvor: Akta.ba
BRZA CESTA

U sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru danas je potpisan ugovor za izgradnju prve dionice brze ceste Lašva-Travnik-Jajce od poslovne zone Vitez do Nević Polja.

U sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru danas je potpisan ugovor za izgradnju prve dionice brze ceste Lašva-Travnik-Jajce od poslovne zone Vitez do Nević Polja.

Ugovor su potpisali Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH i Mario Bevanda, predstavnik firme Hering d.d. Široki Brijeg.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i federalni ministar prometa i komunikacije Denis Lasić.  

BRZA CESTA

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 74.904.570,00 KM sa uračunatim PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 20 mjeseci.

Izgradnja dijela brze ceste Lašva-Nević Polje, Lot 5 - petlja Vitez izlaz iz poslovne zone - petlja Nević Polje će se finasirati namjenskim sredstvima iz Budžeta Vlade FBiH.

"Izgradnja prve dionice brze ceste Lašva-Travnik-Jajce počinje zahvaljujući politčkoj odluci, stabilnoj ekonomiji i zakonskim i urbanističkim preduslovima, koji nisu postojali tokom prethodnih 15 godina, te upornosti i odlučnosti nove Uprave Autocesta da se ubrzaju svi procesi koji će dovesti do gradnje cestovne infrastrukture na prostoru cijele Fedearcije BiH. Planiramo nastaviti aktivnosti sa realizacijom izgradnje brze ceste kako bi se u konačnici povezala zapadna Bosna i Hercegovina odnosno Bihać, Cazin i Velika Kladuša preko Ključa, Jajca, sa centralnim dijelom na Koridor Vc i dalje sa istočnom Bosnom i Hercegovinom te susjednim državama Srbijom i Crnom Gorom", rekao je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH.

BRZA CESTA

Ugovor za izvođenje radova uključuje izvođenje radova na izgradnji dijela brze ceste Lašva-Nević Polje i to za Lot 5 - petlja Vitez izlaz iz poslovne zone - petlja Nević Polje.

Dužina sekcije ovog lota je 4,8 km, a na ovoj sekciji gradit će se četiri mosta i jedan vijadukt.

Početak sekcije Lot-a 5 se nalazi poslije petlje Vitez - izlaz iz poslovne zone, koja će biti izgrađena u sklopu gradnje Lot-a 4 (Poslovna zona Vitez). Na kraju sekcije Lot-a 5 predviđena je izgradnja petlje Nević Polje tipa denivelirani kružni tok. Na mjestu petlje, brza cesta se pistupnim rampama priključuje na magistalni put M-16.4 Nević Polje – Bugojno. Lot 5 je riješen kao cesta sa karakteristikama brze ceste sa dvije saobraćajne trake (vozna i preticajna) za svaki smjer kretanja.

U sklopu izgradnje ove dionice brze ceste je predviđena i regulacija rijeke Lašve na mjestima gdje je u koliziji sa trupom ceste.

Podsjećamo, Vlada FBiH donijela odluku kojom je utvrdila da je izgradnja brze ceste Lašva - Nević Polje, u dužini od blizu 25 kilometara, od javnog interesa za Federaciju BiH i proglasila ga jednim od prioritetnih projekata u Federaciji BiH.

Izgradnja ove ceste podijeljena je na pet dionica (LOT-ova): Lašva - Kaonik, Kaonik - Selište, Selište - Vitez (petlja Vitez - ulaz u Poslovnu zonu), Poslovna zona Vitez (petlja Vitez - ulaz u poslovnu zonu - petlja Vitez - izlaz iz poslovne zone) i petlja Vitez (izlaz iz Poslovne zone) - petlja Nević Polje.

Odlukom je utvrđeno da je JP Autoceste Federacije BiH implementator i korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju brze ceste Lašva - Nević Polje na prvom, drugom, trećem i petom, a JP Ceste Federacije BiH na četvrtom LOT-u.

Brza cesta Lašva – Travnik – Jajce će značajno poboljšati kvalitetu života bh građana jer će skratiti vrijeme putovanja i poboljšana i sigurnost svih učesnika u prometu, pošto se radi o jednom od najopterećenijih cestovnih pravaca u našoj državi.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije