EU daje dodatnih 45 miliona eura bespovratnih sredstava za Koridor Vc u BiH

27.04.2022. 14:12 / Izvor: Akta.ba
EU ugovor

Evropska unija obezbijedila je dodatnu podršku u iznosu od 45,2 miliona eura bespovratnih sredstva za izgradnju Koridora Vc.

Evropska unija obezbijedila je dodatnu podršku u iznosu od 45,2 miliona eura bespovratnih sredstva za izgradnju Koridora Vc, koji predstavlja ključni projekat transportne infrastrukture u Bosni i Hercegovini. Time je ukupni iznos odobrenih bespovratnih sredstava od strane Evropske unije za izgradnju Koridora Vc dosegao iznos od preko pola milijarde eura.

Sredstvima koja su potpisana danas, će se finansirati građevinski radovi na dvije dionice autoputa: Poprikuše-Nemila u iznosu od 36 miliona eura i tunel Ivan u iznosu od 9,2 miliona eura.

Koridor Vc je panevropski transportni projekat i dionica u Bosni i Hercegovini, duga 325 kilometara. Prolazit će državu od sjevera prema jugu, povezujući na kraju jadransku luku Ploče u Hrvatskoj sa glavnim gradom Mađarske, Budimpeštom.

Autoput, koji će Bosnu i Hercegovinu približiti EU, sufinansiran je iz grant sredstava EU i povoljnim kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB). 

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler istakao je: "Koridor Vc jedan je od vodećih projekata u Ekonomskom i investicijskom planu za Zapadni Balkan koji je osmišljen da potakne dugoročni ekonomski oporavak, održivi rast i radna mjesta te ekonomsku integraciju u regiji. BiH treba dodatno ubrzati radove na Koridoru Vc. U tu svrhu Evropska unija dodjeljuje više od pola milijarde eura kroz WBIF kako bi olakšala njegov završetak”.

Potpisivanju ugovora o grantu danas su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija Bosne i Hercegovine, EBRD i EU.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je: “Današnjim potpisivanjem ova dva ugovora osigurano je oko 45 milijuna eura bespovratnih sredstava što ima nemjerljiv značaj u ukupnim investicijama u Bosni i Hercegovini. Za oba projekta bespovratna sredstva osigurala je Europska unija, a EBRD će upravljati grantovima.  U ime Bosne i Herecegovine zahvaljujem se veleposlaniku Sattleru na ovoj velikoj i važnoj financijskoj potpori EU”.

Šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Manuela Naessl rekla je: “Zadovoljstvo nam je što zajedno sa našim evropskim partnerima nastavljamo podržavati Bosnu i Hercegovinu da izgradi modernu transportnu infrastrukturu, koja će je bliže povezati sa ljudima i trgovinskim partnerima u EU.”

Sredstva granta osigurana su kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) koji podržava EU, a koji ima za cilj poboljšanje povezanosti regiona izgradnjom novih transportnih veza i nadogradnjom zastarjele transportne i ekološke infrastrukture.

Razvoj Koridora Vc je strateški prioritet za Bosnu i Hercegovinu i očekuje se da će doprinijeti bržem ekonomskom i društvenom razvoju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije