Počinje ugradnja solarnih panela domaćinstvima: Računi za struju odlaze u prošlost

06.05.2022. 11:32 / Izvor: Nezavisne novine
SELOARNI PANELI

Potpisivanjem prvih ugovora o instaliranju solarnih panela na krovovima kuća u trebinjskom naselju Vinogradi, Matično preduzeće "Elektroprivreda Republike Srpske" krenuo je sa realizacijom projekta ugradnje solarnih elektrana.

Potpisivanjem prvih ugovora o instaliranju solarnih panela na krovovima kuća u trebinjskom naselju Vinogradi, Matično preduzeće "Elektroprivreda Republike Srpske" krenuo je sa realizacijom projekta ugradnje solarnih elektrana.

Ugovore o nabavci studije korištenja energije sunca za potrebe domaćinstava u statusu "Prosumera" (kupca – proizvođača) u sjedištu Elektroprivrede u Trebinju je potpisalo 10 vlasnika individualnih stambenih objekata, a ugradnja solarnih panela, odnosno elektrana, na prva domaćinstva u RS u statusu prozjumera počinje već sljedeće sedmice.

U Elektroprivredi RS je saopšteno da je u sklopu realizacije ovog pilot projekta odabrano da se fotonaponski solari izgrade na krovovima objekata na lokaciji ovog naselja zbog povoljnog položaja i velike osunčanosti u toku cijelog dana, te da se krajnji kupci ovog naselja napajaju sa tri trafostanice na koje su postavljeni uređaji za mjerenje kvaliteta napona.

Domaćinstva su izabrana na osnovu više kriterijuma, kako bi se u narednih godinu dana ispitali benefiti ugradnje elektrana, opterećenost distributivne mreže njihovim priključenjem i projekat nastavio na individualnim i zajedničkim objektima za stanovanje širom RS.

Odabrani vlasnici objekata ističu da je ovo velika stvar za njihova domaćinsta i da očekuju trajno rasterećenje svojih kućnih budžeta, praktičnom eliminacijom računa za električnu energiju, zahvaljuju Elektroprivredi Republike Srpske i očekuju da će projekat bit ispraćen do kraja, kvalitetno realizovan i isplati. 

Prvi "prozjumeri" izabrani su na osnovu analiza Projektnog tima MH ERS koji je napravio kriterijume po kojima su birani  krajnji kupci, a prvi kriterijum prilikom odabira krajnjih kupaca bila je njihova mjesečna potrošnja, spram planirane godišnje proizvodnje fotonaponskog sistema.

Zbog toga su, kako objašnjavaju u EPES, najprije odabrani krajnji kupci čija je mjesečna potrošnja između 350 kWh i 600 kWh, a budući da je takvih potrošača bilo najviše na trafo stanici Vinogradi 3, projektni tim je obišao domaćinstva koji se napajaju sa ove trafo stanice i odabrao prve korisnike panela.

Кao eliminacioni kriterijum uzeto je posjedovanje građevinske dozvole za individualni objekat na kome se planira izgradnja fotonaponskog sistema, kao i orjentacija krova na tom individualnom objektu, tako da su eliminsani svi oni koji nemaju krova ili su im objekti okrenuti u pravcu istok-zapad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije