Neizvjestan završetak Južne longitudinale i brojnih drugih saobraćajnica u Sarajevu

09.05.2022. 08:49 / Izvor: Oslobođenje
Južna longitudinala

Izgradnja Južne longitudinale je jedini način da se bar malo smanje saobraćajne gužve koje su u Sarajevu svakodnevnica.

Izgradnja Južne longitudinale je jedini način da se bar malo smanje saobraćajne gužve koje su u Sarajevu svakodnevnica. Međutim, njen završetak je neizvjestan, baš kao i završetak brojnih drugih saobraćajnica koje se najavljuju godinama, među kojima su Prva, Peta i Deveta transverzala, piše Oslobođenje.

SUDSKI VJEŠTAK

"Nastavak izgradnje Južne longitudinale u ovoj građevinskoj sezoni zavisi od rješavanja imovinskopravnih odnosa. Imamo problem sa jednom parcelom gdje vlasnik traži trostruko više nego što je procijenjena vrijednost od sudskih vještaka. Čim se to riješi, sve ostale saglasnosti i dozvole su spremne za nastavak izgradnje", rekla je Belma Barlov, direktorica Zavoda za izgradnju KS-a, i dodala da su u toku aktivnosti i oko rušenja zgrade koja se nalazi na trasi Južne longitudinale i izgradnje nove zgrade u koju bi uselili stanari.

"Nedavno je završena anketa stanara u Grbavičkoj ulici 62-68. Uskoro ćemo znati rezultate u kojem pravcu će se postupati. Problem je jedan stan sa neriješenim imovinskopravnim odnosima u zgradi koji može sve obustaviti. Tako da treba dobro analizirati sve podatke, napraviti studiju izvodljivosti, pa tek tada krenuti u realizaciju. Zavod za izgradnju KS-a nijedan projekat neće pokrenuti dok ne budu pravne stvari riješene, kao i projekti usaglašeni, definisani sa svim komunalnim preduzećima", dodala je Barlov.

Iz Direkcije za puteve KS-a su pojasnili da bi izgradnja kružnog toka na raskrsnici ulica Hamdije Ćemerlića i Zagrebačke koji je dio Južne longitudinale mogla početi ove godine ukoliko Direkcija za puteve dobije odobrenje za građenje od Općine Novo Sarajevo.

"Direkcija za puteve KS-a je ishodovala investiciono-tehničku dokumentaciju, sve saglasnosti date urbanističkom saglasnosti. Sporno je rješavanje eksproprijacije na dvije parcele. Direkcija je dala inicijativu za prijevremeni ulazak u posjed, shodno odredbama Zakona o cestama KS-a, gdje Zavod za izgradnju treba pokrenut proceduru istu kakvu koristi Vlada FBiH. Urađena je i projektna dokumentacija za izradu investiciono-tehničke dokumentacije u svrhu nastavka izgradnje dijela Južne longitudinale na potezu od P51-P61 kružni tok na raskrsnici ulica Hamdije Ćemerlića i Zagrebačke, uključujući i servisnu K-K saobraćajnicu, a za dalje prema Kovačićima projektna dokumentacija se ne može raditi dok se ne riješi pitanje zgrade", dodali su iz Direkcije za puteve KS-a, naglasivši da je projektom planiran prvo nastavak prema Kovačićima, a tek poslije prema Aneksu.

SAGLASNOST

Za dionicu prema Kovačićima postoji urbanistička saglasnost i za nastavak treba raditi glavni projekat kada se steknu uslovi, odnosno kada se sruši zgrada, a za nastavak Južne longitudinale prema Aneksu se radi projektni zadatak.

"Prva faza izgradnje kružnog toka na raskrsnici ulica Hamdije Ćemerlića i Zagrebačke, prema projektantskim cijenama, koštat će 3.500.000 KM, a radove finansira Ministarstvo saobraćaja KS-a", naveli su iz Direkcije za puteve KS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije