Poskupljenje sirovina koči radove i u BiH, Grad Živinice ponovo traži izvođača radova

10.05.2022. 11:55 / Izvor: Akta.ba
poskupljenje sirovina

Nakon poništenja aukcije "Izvođenje radova na rekonstrukciji mosta na rijeci Spreči - lokalni put Ljubače - Suha", Grad Živinice je ponovo objavio poziv za rekonstrukciju mosta.

Nakon poništenja aukcije "Izvođenje radova na rekonstrukciji mosta na rijeci Spreči - lokalni put Ljubače - Suha", Grad Živinice je ponovo objavio poziv za rekonstrukciju mosta. 

Ovim povodom je raspisan tender za izbor izvođača radova, a kako se navodi u dokumentaciji predmetna nabavka radova podrazumijeva građevinske radove na uklanjanju starog i izgradnji novog mosta, u što spadaju: pripremni, zemljani, betonski, armirački, bravarski te ostali radovi, ztim radovi na uređenju korita i na izgradnji saobraćajnice.

Kako saznaje Akta.ba prošla aukcija je objavljena u februaru, a ista je poništena jer je ponuđač odustao od potpisivanja ugovora zbog naglog porasta cijena sirovina.

"Ponuđač je odustao od potpisivanja ugovora zbog naglog porasta cijena sirovina/repromaterijala", navedeno je u odluci. 


 Procijenjena vrijednost radova tada je iznosila 573.223,43 bez PDV-a, a sada ona iznosi 744.137 KM bez PDV-a, odnosno 870.640 KM sa PDV-om.

Portal Akta.ba je ranije pisao o poskupljenjima sirovina i repromaterijala koja su pogodila kako građevinarstvo u svijetu tako i u BiH. 

"Osnovni razlozi za povećanje cijena građevinskog materijala su rast cijena sirovina zbog smanjene proizvodnje, rast cijena nafte kao sirovine i kao goriva za transport, kriza u Ukrajini, kao i rast potražnje, zbog povećanog obima gradnje", naveo je tada Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori Republike Srpske


Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, kazao je da su poskupljenja željeza i čelika posljedice pandemije virusa korona, inflacije, krize u Ukrajini i poskupljenja transporta, ali i cijene goriva.

"Ovo sve čini udar na privrednike u BiH. Svi poluproizvodi koji se koriste u konstrukcijama i proizvodnji u metalnoj industriji se nabavljaju vani, odnosno uvoze se, tako da je to neki globalni problem. Država će ovo morati posmatrati kao neku novu krizu i donositi mjere pomoći kako bi posljedice bile što manje za privredu", poručio je Jašarspahić.

E.S.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije