Na Humu planirana izgradnja multi-funkcionalnog kompleksa SkyWalk Hum

03.06.2022. 09:51 / Izvor: BHRT
SkyWalk Hum

Na Humu, na teritoriji Općine Novo Sarajevo, planirana je izgradnja multi-funkcionalnog kompleksa za sve starosne kategorije građana.

Na Humu, na teritoriji Općine Novo Sarajevo, planirana je izgradnja multi-funkcionalnog kompleksa za sve starosne kategorije građana. Radi se o projektu koji je predstavljen na nedavno održanom Sarajevo Biznis Forumu.

Sportsko-rekreativna zona Park šuma Hum s nekoliko zona trebala bi biti zanimljiva i građanima i turistima koji bi na tom lokalitetu kvalitetno provodili vrijeme, te ga koristili sa odmor i rekreaciju.

"Planiramo da izgradimo jedan skywalk koji će biti posebna turistička atrakcija i za grad Sarajevo i za čitavu Bosnu i Hercegovinu i koji treba da ide oko ovog prostora releja i zastave. Ppraktično sa tog pojasa se vidi čitavo Sarajevo od Ilidže do Starog Grada", kazao je Hasan Tanović načelnik Općine Novo Sarajevo

Dženita Mesić​, koordinatorica projekta kazala je da je za izgradnju vidikovca je planirano oko 10000 kvadrata, ne samog objekta već sa pratećim sadržajem.

"Oko 11 000 kvadrata površine tretirano za zonu smještajnih kapaciteta i preko 50 000 kvadrata namijenjeno je za četiri tematska parka. To su adrenalin park sa zipl lajnom, zatim sportsko-rekreativni sadržaji, edukativni park koji mogu koristiti vrtići i škole. Ostala površina bi bila kroz uređene staze, zelenilo za rekreaciju i šetanje".

Projekat bi finansirali Općina Novo Sarajevo i Kanton Sarajevo, uz podršku domaćih i stranih investitora.

"Glavni cilj je da se ovaj dio približi građanima i građankama, da se počne koristiti i iskorištavati i da bude jedna praktično pluća grada", kazao je Tanović.

Do sada je izrađen idejni projekat, studija izvodljivosti i ekonomske isplativosti. Sada slijedi izmjena regulacionog plana i urbanistička saglasnost, te dodatno ulaganje u putnu infrastrukturu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije