Izabran projektant za izradu idejnog projekta brze ceste Bihać - Cazin - Velika Kladuša - RH

10.06.2022. 14:49 / Izvor: Akta.ba
Brza cesta

Napravljen je značajan iskorak u planovima za novu cestovnu komunikaciju od strateškog značaja za Unsko-sanski kanton.

Napravljen je značajan iskorak u planovima za novu cestovnu komunikaciju od strateškog značaja za Unsko-sanski kanton.

Nakon provedene tenderske procedure JP Autoceste FBiH je izabralo projektanta za izradu idejnog projekta brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša – RH, a vrijednost ugovora je 4.397.775,53 KM sa uračunatim PDV-om.

Konzorcij, kojeg čini grupa ponuđača Institut za građevinarstvo “IG” d.o.o. Banja Luka i Trasa d.o.o. Sarajevo, dao je najbolju ponudu i izabran je za projektanta.

Idejni projekt će biti urađen za puni profil brze ceste u dužini od 47 kilometara.

Rok za izradu projektne dokumentacije je osam mjeseci.

Cilj izrade ove projektne dokumentacije je da se na savremen, stručan način definišu sva rješenja vezana za pripremu izgradnje ovog cestovnog pravca i ispune potrebne uslovi za izdavanje urbanističke saglasnosti.

Početak dionice je u zoni graničnog prijelaza Maljevac, a kraj na spoju trase brze ceste sa planiranom obilaznicom Bihaća. Na dijelovima dionice gdje su zahtjevniji geometrijski i saobraćajni elementi potrebno je provjeriti potrebu izgradnje dodatne trake za spora vozila.

Finansijska sredstva su osigurana u Budžetu Vlade FBiH u okviru Programa utroška dijela sredstava „Kapitalni transferi javnim poduzećima – Transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije