Sarajevo Eye: Donosimo detalje projekta i fotografije buduće atrakcije na Špicastoj stijeni

01.07.2022. 14:05 / Izvor: Akta.ba
oko sarajeva
OTVORI GALERIJU

Naziv Oko Sarajeva / Sarajevo Eye proizilazi iz same namjene (vidikovac), ali i zbog toga što u osnovi kompleks podsjeća na oko.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić najavila je je gradnju skywalka iznad glavnog grada za koji je Zavod za planiranje Kantona Sarajevo dao pozitivno mišljenje.

Autor idejnog projekta je arhitekta Sead Hadžibeganović, a projekat potpisuje Projektni biro Arhitekt. U opisu projekta navode da Sarajevo Eye / Oko Sarajeva predstavlja novu atrakciju grada u vidu arhitektonske kompozicione cjeline smještene na špicastoj stijeni sa pogledom na istočni ulaz u Sarajevo.

Tvrdi se da pristup do skywalka kroz šumu ne bi trpio značajne intervencije, niti da bi se narušio šumski fond te da bi se u većoj mjeri koristile postojeće pješačke staze.
 
Naziv Oko Sarajeva / Sarajevo Eye proizilazi iz same namjene (vidikovac), ali i zbog toga što u osnovi kompleks podsjeća na oko. 

Pristup skywalku je preko već postojeće pristupne sekvence čija širina iznosi 1,20m, i koju je potrebno obnoviti u vidu popločane staze do dolaska na lokalitet. 

skywalk"Kada je riječ o sadržaju cjeline, postoje tri glavne sekvence. Prva je svakako skywalk odnosno vidikovac sa kojeg se pružaju široke vizure na jugo-istok grada. Pored skywalka, atraktivan pogled seže i sa trga koji u ovom slučaju predstavlja urbani javni prostor na kojem se mogu organizovati razne manifestacije. Cilj trga je urbani prostor koji privlači različite ciljne skupine, te institucije da organizuju evente (koncerte, predstave, ili druge oblike zabave, edukacije i druženja). Pored skywalka i trga, idejnim projektom predviđen je i ugostiteljski objekat u vidu caffe-bara koji je samo dodatak već nabrojanim sadržajima kompleksa. Sam caffe-bar nije velikih gabarita, ali kada je moguća aktivacija bašte, onda isti može da primi veliki broj posjetilaca. Taj prostor bašte izdignut je iznad trga 45cm. Caffe-bar kao dodatni sadržaj, dobro utiče na samoodrživost kompleksa te upotpunjuje funkcionalnost istog, ali cjelina svakako funkcioniše i bez njega. Sam skywalk bez popratnih sadržaja ima svoju poentu, ali svaki dodatni sadržaj povećava posjećenost, naročito sadržaj ugostiteljskog karaktera", navode autori. Skywalk radiusa 30m, na najudaljenijoj koti od tla, izdignut je 13m. Konstrukciju skywalka sačinjavaju stakleni paneli, koji stoje na čeličnoj kostrukciji - linijskoj rešetci. Linijska rešetka je preko sajli spojena sa glavnim segmentom nosive konstukcije, a to je stub visine 40m. 

Veličina i bitnost ovog stuba kako funkcionalno tako i vizualno, dovode do toga da on postaje reper, odnosno simbol cijelog područja. Sa njegovog vrha, dalje je izdignuta zastava Bosne i Hercegovine koja dominira prostorom i koja je vidljiva iz mnogih dijelova grada. 

Velika pažnja pposvećena je poziciji noćne rasvjete kako bi naglasila određene segmente cjeline, tako da se očekuje veliki broj posjetilaca i u noćnim satima. Također, noćna rasvjeta sa led linijskim rasvjetnim tijelom oko skywalka prezentuje ovaj prostor i čini ga vidljivim i naglašenim  što je jako bitno zbog same postojanosti koja dovodi posjećenosti.

skywalkUrbani mobilijar formiran je oko zelenih zona koje u mjeri koja je moguća, nadomještavaju zelenilo koje je prekrio popločani trg. Mobilijar i način popločanja različitom materijalizacijom, te zelene zone čine trg zanimljvijim i bogatijim sadržajem. Fontana je formirana kao element koji prostor čini konstantno aktivnim, a njena razigranost postignuta je cirkularnom vodom iz kompenzacijskog bazena koja neprestano kruži kroz sistem. 

Cijeli kompleks nalazi se na nadmorskoj visini od 900m, što je akcentirano na dijelu popločanja trga. 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije