Uskoro službeno otvaranje male hidroelektrane na Senjakovini

06.07.2022. 07:46 / Izvor: Fena
Općina Posušje

Općina Posušje u suradnji s Ministarstvom gospodarstva ŽZH-a u Proračunu za 2022. osigurala je sredstva u iznosu od 600.000 maraka za širenje vodovodne mreže.

Općina Posušje u suradnji s Ministarstvom gospodarstva ŽZH-a u Proračunu za 2022. osigurala je sredstva u iznosu od 600.000 maraka za širenje vodovodne mreže na području mjesnih zajednica - Rakitno, Vir, Tribistovo i Zagorje, što jasno pokazuje prioritete Općine, kao i one koje sam zacrtao kao načelnik, kada su u pitanju infrastrukturni projekti, kazao je u izjavi za Fenu načelnik Posušja Ante Begić.

Naglasio je kako je cilj omogućiti svim stanovnicima općine priključenje na vodovodnu mrežu.

"Projekt sustava dopremanja vode od Tribistova do Rakitna došao je do polaganja cijevi na ovoj trasi i do kraja godine ovi bi radovi trebali biti završeni. Sljedeća faza je izgradnja vodospreme i crpne stanice. Distributivna mreža u Rakitnu došla je do Sutine, a daljnji radovi ovisit će o dinamici izgradnje sustava dopremanja od Tribistova do Rakitna", kaže Begić koji podsjeća da je jedan dio mještana u Rakitnu već priključen na javnu vodovodnu mrežu.

Načelnik Posušja osvrnuo se i na izgradnju i važnost male hidroelektrane koja bi ubrzo trebala biti u funkciji.  

Gradnja mini hidroelektrana na Senjakovini započela je u svibnju 2019., u probnom je radu od 2021. godine i uskoro se očekuje službeno otvaranje.

Opremila ju je tvrtka Končar iz Zagreba, a u vlasništvu je JP Vodovod doo.

"Važnost ovog projekta je bolje iskorištavanje vodnog potencijala i dodatni prihod JP Vodovod doo", naglašava načelnik.

Begić je govorio i o kolektoru otpadnih voda na Ričini čija je prva faza već završena.  

"U sklopu prve faze izgrađeno je oko 390 metara linijskoga voda fekalne i oborinske kanalizacije", ističe Begić, posebno naglasivši problem s poplavama koji imaju stanovnici naselja u tom dijelu grada.

Glavni uzrok ovih poplava, dalje navodi, leži u ekstremnim kišnim oborinama, kada u relativno kratkom vremenu padnu izuzetno velike količine kiše te se ulice pretvaraju u bujice.

Upravo su zbog toga, kako kaže, preko Ureda za razvoj kandidirali projekt "Izgradnja kanalizacijskog kolektora općine Posušje – Podsustav 2 – na području Zagrebačke ceste – Odjeljak 'A', faza I", te su u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša FBiH, Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH-a, te Javnom ustanovom Ceste Županije Zapadnohercegovačke završili prvu fazu.

"U ovoj smo godini uspješno aplicirali na još jedan natječaj tako da krajem godine očekujemo raspisivanje natječaja i početak druge faze. Ovo su vrlo skupi projekti koji se rade u fazama pa ovim putem molim žitelje za strpljene… Znamo za problem i rješavamo ga", naglasio je Begić.

Također je napomenuo i kako ta općina ima iznimno dobru suradnju s predstavnicima vlasti u Republici Hrvatskoj.

Po njegovim riječima, prepoznali su ključne elemente potrebne za opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini te u tom smjeru daju potporu.

Što se tiče Posušja pristupilo se sustavnoj podršci prema obrazovnim institucijama odnosno poboljšanju uvjeta boravka i rada u njima. 

Najvažniji projekt je gradnja nove osnovne škole u Posušju koji se privodi kraju, a tu je i dogradnja područne škole Čitluk, kao i JU Dječji vrtić Bajka što se realizira dijelom uz potporu Hrvatske, naglašava načelnik Begić.  

Dodaje kako se trenutno provodi partnerski projekt "Poboljšanje i očuvanje lokalne infrastrukture u središtima grada Hrvatske Kostajnice i Posušja", a riječ je o uređenju sportsko-rekreativnog terena i parka na području Meljakuše III. 

"Radi se o relativno zapuštenom prostoru u gotovo samom središtu grada kojeg transformiramo i vraćamo u život", zaključio je načelnik općine Posušje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije