Izgradnja tunela Prenj donijet će Konjicu brojne privredne i turističke pogodnosti

18.07.2022. 09:16 / Izvor: BHRT
tunel prenj

Kada autoput konačno bude izgrađen, saobraćajne gužve kroz centar Konjica trebale bi postati prošlost.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je Odluku kojom utvrđuje da je izgradnja autoputa na Koridoru V-c, dionica Konjic - tunel Prenj, u dužini od 11 kilomeara, od javnog interesa za Federaciju BiH. U skladu s tim naloženo je Javnom preduzeću Autoceste da kao korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju ovog objekta pokrene postupak eksproprijacije. Tako je grad Konjic došao korak bliže povezivanju sa sjeverom i jugom Bosne i Hercegovine, što će im donijeti brojne privredne i turističke pogodnosti.

Kada autoput konačno bude izgrađen, saobraćajne gužve kroz centar Konjica trebale bi postati prošlost.

"Mi imamo problema kada je u pitanju saobraćaj, grad je pun, ponekad kolone dosežu nekoliko kilometara", rekao je Osman Ćatić, gradonačelnik Konjica. 

Osim što će se rasteretiti saobraćaj u centru grada, autoput će pomoći u privrednom razvoju Konjica u kojem je zabilježen privredni rast od 26 posto u prošloj godini, ističe gradonačelnik.

"Sutra kad se uradi tunel Prenj, mi ćemo biti za pola sata u Mostaru i jednostavno ta komunikacija koja će biti od Sarajeva prema jugu Hercegovine svima nama omogućava brži transport roba i usluga", rekao je. 

Skorom povezivanju autoputem sa jugom i sjeverom zemlje nadaju se i Konjičani.

Za poddionicu Konjic – tunel Prenj u završnoj fazi je izrada elaborata, nakon čega će se znati više detalja kao što je geodetsko-katastarski plan područja eksproprijacije. Nakon toga JP Autoceste Federacije BiH će raspisati javni oglas kojim će pozvati vlasnike nekretnina i pokušati postići sporazum o kupoprodaji sa vlasnikom, navode iz preduzeća Autoceste Federacije BiH.

"Iz dosadašnjeg iskustva, kada je riječ o problemima prilikom eksproprijacije zemljišta, jedan od glavnih je neusaglašenost podataka o vlasništvu nad nekretninama. U tom slučaju predmet se dosta sporo rješava, a isti može dovesti do imovinsko-pravnih sporova o kojima odlučuje nadležni sud. Na odluke sudova se čeka duže vrijeme i po nekoliko godina, što usporava hitni postupak eksproprijacije", navode. 

Poddionica Konjic – tunel Prenj bit će duga 11 kilometara i za nju je završen idejni projekat. U toku je izrada Glavnog projekta, poručuju iz Autocesta. U sastavu ove poddionice bit će sedam mostova i dva tunela. Izgradnja ove dionice će biti prilika za dodatni angažman mnogobrojnih konjičkih preduzeća, a iz gradske uprave se nadaju da će eksproprijacija proći bez problema.

"Same pristupne ceste, petlje koje će nam omogućiti pristup u industrijsku zonu Konjic dižu jako puno tako da je ovo jedan veliki izazov za Konjic i naše udruženje gdje mi imamo kolege koji se bave i građevinom i metalom i obradom tako da mi kao udruženje poslodavaca vidimo veliku perspektivu u tome", poručio je Jasmin Badžak, predsjednik Udruženja poslodavaca Konjic. 

Nastavak dionice od Knjica prema Mostaru podrazumijeva i najzahtjevniji objekat na Koridoru V-c, a to je tunel Prenj za koji su Autoceste Federacije BiH prije nekoliko dana raspisale tender za izvođenje radova. Njegovom konačnom izgradnjom bit će zaokružena priča o izgradnji autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije