Završeni radovi vrijedni 400 hiljada eura: Pogledajte izgled obnovljenog Starog grada Ljubuški

18.07.2022. 10:07 / Izvor: Akta.ba
stari grad ljubuški

Foto: Heritage Revived

Kroz projekt HeritageREVIVED su se provela arheološka istraživanja i konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi središnje Herceguše, branič kule i dijela odbrambenih bedema.

Kroz projekt HeritageREVIVED su se provela arheološka istraživanja i konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi središnje Herceguše, branič kule i dijela odbrambenih bedema vrijedni gotovo 400 hiljada eura.

Rriječ o najvećoj investiciji u obnovu i prezentaciju Starog grada dosad.

Investitor je Grad Ljubuški, partner na projektu koji se provodi kroz INTERREG IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014 - 2020 i finansira se ERDF i IPA II fondovima Europske unije.

Podsjećamo, jezgra kompleksa Starog grada, smještenog pore današnjeg Ljubuškog, ima oblik nepravilnog višekutnika. Pretpostavlja se da je najstariji dio, središnja kula, sagrađen u 14. ili 15. stoljeću.

Po hercegu Stjepanu Vukčiću Kosači kula se naziva Herceguša, ali pitanje njezina graditelja ostaje sporno. Uz Stari grad Ljubuški vezana je legenda o ratu oca i sina zbog iste žene.

Grad je pao u osmanske ruke nešto prije 1477. i imao je odbrambenu ulogu do 1835. godine. Kako se radi o jedinom utvrđenom srednjovjekovnom gradu na desnoj obali Neretve, proglašen je nacionalnim spomenikom kulture.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije